Future Perfect Continuous Tense Konu Anlatımı

Bir eylemin gelecek zamanda bir sürece yayılarak gerçekleşeceğini ifade etmek için Future Perfect Continuous Tense kullanılır. Future Perfect Continuous Tense'de çoğunlukla belirli bir zaman dilimi vardır. Herhangi bir zamanı işaret etmeden de bu zaman dilimi ile cümle kurulabilir.

Bir eylemin gelecek zamanda bir sürece yayılarak gerçekleşeceğini ifade etmek için Future Perfect Continuous Tense kullanılır. Future Perfect Continuous Tense’de çoğunlukla belirli bir zaman dilimi vardır. Herhangi bir zamanı işaret etmeden de bu zaman dilimi ile cümle kurulabilir. Cümle yapısı “will have been + V -ing” kuralı üzerinedir. Olumsuz, soru ve edilgen cümle yapıları uygun şekilde kullanılarak, cümleler oluşturulur.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Future Perfect Continuous Tense Nasıl Kullanılır ve Nedir?

İngilizce zamanlar arasında, geleceği ifade eden grupta yer alan Future Perfect Continuous Tense, bir eylemin gelecek zamanda bir sürece yayılarak gerçekleşeceğini ifade etmek için kullanılır. Bu zamanı ifade eden cümleler, dilimizde de sık sık kullanılır. Örneğin; “2025 yılında, 5 yıldır spor yapıyor olacağım.” ifadesi İngilizce’de Future Perfect Continuous Tense kullanılarak ifade edilir. Kısaca ifade etmek gerekirse, bir olay hem gelecek zamanda geçiyorsa hem de sürece yayılıyor ise Future Perfect Continuous Tense kullanılması gerekir.

Future Perfect Continuous Tense Gramer Kuralları Anlatımı

Future Perfect Continuous Tense gramer kuralları aşağıdaki gibidir.

Future Perfect Continuous Tense cümle kurulumunda her zaman “will have been + V – ing” bulunur. Olumsuz cümlede “will not – won’t” şeklinde yazılır. Soru cümlesinde ise “Will -won’t” cümlenin başına gelir ve soru cümlesi kuralı uygulanır.

Olumlu Cümle:

  • Özne + will have been + V+ing

Olumsuz Cümle:

  • Özne + will not have been+ V+ing

Soru Cümlesi:

  • Will + özne + have been+ V+ing

Future Perfect Continuous Tense Gramer Kuralları Tablosu

Future Perfect Continuous Tense gramer kuralları tablosu, cümle örnekleri ile aşağıdaki gibidir. Konu ile ilgili verilen gramer kurallarını ve örnek cümleleri inceleyerek, genel yapıya daha iyi bir şekilde hakim olabilirsiniz.

Olumlu CümleOlumsuz CümleOlumlu Soru CümlesiOlumsuz Soru Cümlesi
I will have been working at this company for three years. (Ben 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacağım.)I will not have been working at this company for three years. (Ben 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacağım.)Will I have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mıyım?)Will not I have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mıyım?)
You will have been working at this company for three years. (Sen 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacaksın.)You will not have been working at this company for three years. (Sen 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacaksın.)Will you have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mısın?)Will not you have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mısın?)
We will have been working at this company for three years. (Biz 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacağız.)We will not have been working at this company for three years. (Biz 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacağız.)Will we have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mısınız?)Will not we have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mıyız?)
They will have been working at this company for three years. (Onlar 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacaklar.)They will not have been working at this company for three years. (Onlar 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacaklar.)Will they have been working at this company for three years? (Onlar bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacaklar mı?)Will not they have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacaklar mı?)
He will have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacak.)He will not have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacak.)Will he have been working at this company for three years? (O, bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mı?)Will not he have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mı?)
She will have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacak.)She will not have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacak.)Will she have been working at this company for three years? (O, bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mı?)Will not she have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mı?)
It will have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olacak.)It will not have been working at this company for three years. (O, 3 yıldır bu şirkette çalışıyor olmayacak.)Will it have been working at this company for three years? (O, bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olacak mı?)Will not it have been working at this company for three years? (Bu şirkette 3 yıldır çalışıyor olmayacak mı?)
Olumlu Edilgen CümleOlumsuz Edilgen CümleOlumlu Edilgen Soru CümlesiOlumsuz Edilgen Soru Cümlesi
The machine will have been being  installed by me. (Makine benim tarafımdan kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by me. (Makine benim tarafımdan kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by me? (Makine benim tarafımdan mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by me? (Makine benim tarafımdan kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by you. (Makine senin tarafından kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by you. (Makine senin tarafından kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by you? (Makine senin tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by you? (Makine senin tarafından kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by us. (Makine bizim tarafımızdan kuruluyor olacak.)The machine will have been being  installed by us. (Makine bizim tarafımızdan kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by us? (Makine bizim tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by us? (Makine bizim tarafından kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by them. (Makine onlar tarafından kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by them. (Makine onlar tarafından kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by them? (Makine onlar tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by them? (Makine onlar tarafından mı kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by him. (Makine onlar tarafından kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by him. (Makine onlar tarafından kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by him? (Makine onun tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by him? (Makine onun tarafından kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by her. (Makine onlar tarafından kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by her. (Makine onlar tarafından kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by her? (Makine onun tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by her? (Makine onun tarafından kuruluyor olmayacak mı?)
The machine will have been being  installed by it. (Makine onlar tarafından kuruluyor olacak.)The machine will not have been being  installed by it. (Makine onlar tarafından kuruluyor olmayacak.)Will the machine have been being installed by it? (Makine onun tarafından mı kuruluyor olacak?)Will not the machine have been being installed by it? (Makine onun tarafından kuruluyor olmayacak mı?)

İngilizcede Yakın Geçmiş Zaman Eki Nedir?

Bir eylemin gelecek zamanda bir sürece yayılarak gerçekleşeceğini ifade etmek için Future Perfect Continuous Tense kullanılır.

Yakın geçmiş zaman İngilizcede Present Perfect Tense yapısı ile ifade edilir. İngilizcede bir cümlenin Present Perfect Tense olup olmadığını, “have-has” yapısından sonra V3 yani fiilin 3. halinin kullanımı olmasından anlayabilirsiniz. Have yardımcı fiili I, you, we, they özneleri ile, has yapısı ise he, she, it özneler ile birlikte kullanılır.

Present Perfect Tense, İngilizce zamanlar içerisinde, diğer yapılarda olduğu gibi sık sık kullanılan bir tensedir. İngilizce öğrenenlerin en çok karıştırdığı yapılardan biri olan Present Perfect Tense, temelde etkisi devam eden yakın geçmiş zamana ait olay ve eylemleri anlatır. Present Perfect Tense; geçmişte başlayan etkisi günümüzde devam eden durum ve eylemleridaha önceden yaşanmış olan tecrübelerihenüz tamamlanmamış olan olay ve eylemleri ve belirli bir zamanda gerçekleşen değişiklikleri anlatmak için kullanılır.

  • I have not used the laptop. (Laptobu kullanmadım.)
  • She has worked for hours. (O saatlerce çalıştı.)

Future Perfect Continuous Tense Cümle Nasıl Kurulur?

Future Perfect Continuous Tense cümle kurulumunda her zaman “will have been + V – ing” bulunur. Olumsuz cümlede “will not – won’t” şeklinde yazılır. Soru cümlesinde ise “Will -won’t” cümlenin başına gelir ve soru cümlesi kuralı uygulanır. Bu yapılar öğrenildiğinde Future Perfect Continuous Tense ile cümle kurmak oldukça kolaydır. Will yapısı öznelere göre farklı şekilde çekimlenmediği için, gramer yapısı da öğrenciler tarafından daha hızlı ve daha kolay şekilde öğrenilebilir.

Future Perfect Continuous Tense gramer kuralları aşağıdaki gibidir.

Olumlu Cümle:

  • Özne + will have been + V+ing

Olumsuz Cümle:

  • Özne + will not have been+ V+ing

Soru Cümlesi:

  • Will + özne + have been+ V+ing

Future Perfect Continuous Tense Olumlu Cümle Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense olumlu cümle yapısı aşağıdaki gibidir.

Olumlu Cümle:

  • Özne + will have been + V+ing

Future Perfect Continuous Tense olumlu cümle örneklerini inceleyiniz.

  1. Next Thursday, I will have been working on this project for three years. (Gelecek perşembe, bu proje üzerinde 3 yıldır çalışıyor olacağım.)
  2. They will have been talking for over an hour by the time Steve arrives. (Steve geldiğinde, bir saati aşkın bir süredir konuşuyor olacaklar.)
  3. How long will you have been studying when you graduate? (Mezun olduğunda ne kadar zamandır okuyor olacaksın?)
  4. By the next year, John and his wife will have been living together for 30 years. (Gelecek yıl, John ve eşi birlikte 30 yıl yaşıyor olacaklar.)
  5. Ali will be very tired when he gets home because he will have been jogging for over two hours. (Alice eve gittiğinde çok yorgun olacak çünkü o iki saatten fazladır koşuyor olacak.)
  6. We will be making a rest stop in half an hour because you will have been driving the car for 4 hours by then, and feeling very tired. (Biz bir saat içinde mola vermiş olacağız çünkü sen arabayı 4 saattir sürüyor ve çok yorgun hissetmiş olacaksın.)
  7. Susan will have had her driver’s license for over two years. (Susan, ehliyetini 2 yıldan uzun bir zamanda almış olacak.)
  8. By the end of this year, I will have been working here for 12 years. (Bu yılın sonunda, burada 12 yıldır çalışıyor olacağım.)
  9. By the time you get home, I will have been waiting for you for three hours. (Sen eve vardığında, seni üç saat boyunca beklemiş olacağım.)
  10. Bob will have been painting the doors by the time you come home. (Sen eve geldiğinde, Bob kapıları boyuyor olacak.)
  11. How long will you have been watching TV by the time he comes home? (O eve geldiğinde, ne kadar süredir televizyon izlemiş olacaksın?)
  12. Next Sunday, I will have been reading this book for two weeks. (Gelecek pazar, bu kitabı iki haftadır okuyor olacağım.)
  13. By January, I will have been teaching for ten years. (Ocak ayında, 10 yıldır öğretmşiş olacağım.)
  14. By lunch, she will have been cooking since morning. (Öğle yemeğinde, o sabahtan beri yemek yapıyor olacak.)
  15. By March, he will have been learning French for one month. (Mart ayında, bir aydır Fransızca öğrenmiş olacak.)

Future Perfect Continuous Tense Olumsuz Cümle Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense olumsuz cümle yapısı aşağıdaki gibidir.

Olumsuz Cümle:

  • Özne + will not have been+ V+ing

Future Perfect Continuous Tense olumsuz cümle örneklerini inceleyiniz.

  1. She will not have been taking her lesson in music in the morning. (O, sabah müzik dersini alıyor olmayacak.)
  2. He will not have been reading the paper then. (O, makaleyi okuyor olamaycak.)
  3. You will not have been driving the car this evening. (Sen, bu akşam arabayı sürüyor olmayacaksın.)
  4. They will not have been playing football at 11 a.m. tomorrow. (Onlar, yarın 11’de futbol oynuyor olmayacaklar.)
  5. The students will not have been taking the exam next month. (Öğrenciler, gelecek ay sınav yapıyor olmaycaklar.)
  6. He will not have been sitting idle then. (O, başıboş oturuyor olmayacak.)
  7. Jon will not have been spending vacations in Austria. (John, tatilini Avusturya’da geçirmiş olmayacak.)
  8. The workers will not have been leaving the office after performing the duty. (İşçiler, görevlerini tamamladıktan sonra, ofisten ayrılıyor olmayacaklar.)
  9. She will not have been learning French. (O, Fransızca öğrenmiş olmayacak.)
  10. Won’t he have been going abroad next week? (O, gelecek hafta yurt dışına gidiyor olmayacak mı?)
  11. The culprit will not have been confessing his crime before the court. (Suçlu, mahkemeden önce suçunu itiraf ediyor olmayacak.)
  12. Some of our leaders will not have been working day and night for the prosperity of the country. ( Bizim bazı liderlerimiz, ülkenin refahı için gece gündüz çalışıyor olmayacak.)
  13. She will not have been going to Spain next Sunday. (O, gelecek Pazar İspanya’ya gidiyor olmayacak.)
  14. They will not have been taking rest at 3 o’clock. (Onlar, saat 3’de dinleniyor olmayacak.)
  15. Why will not  you have been doing nothing this evening? (Bu akşam neden hiçbir şey yapmıyor olacaksın?)

Future Perfect Continuous Tense ile İngilizce Edilgen Cümle Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense passive voice yapısında cümle yapısı, diğer zamanlardakine benzer şekilde yapılır. Active Voice yani etken yapıda işi yapan kişi cümlenin öznesi olarak yer alır. Passive Voice yani edilgen yapıda ise yapılan işin nesnesi özne olarak cümlenin başında yer alır. Future Perfect Continuous Tense passive voice gramer kuralları ve cümle örnekleri aşağıdaki gibidir.

Affirmatives

Active: S + will have + been + V1ing + object + ROTS
We will have been teaching English for two years at Learn ESL.
Passive: S + will have been + being + V3 + prep + object + ROTS
English will have been being taught by us for two years at Learn ESL.
Interrogatives

Active: Will + S + have been + V1ing + object + ROTS
Will we have been teaching English for two years at Learn ESL?
Passive: Will + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Will English have been being taught by us for two years at Learn ESL?
Negatives

Active: S + will not have + been + V1ing + object + ROTS
We will not/won`t have been teaching English for more than two years at Learn ESL.
Passive: S + will not have + been + being + V3 + prep + object + ROTS
English will not/won`t have been being taught by us for more than two years at Learn ESL.
Negative interrogatives

Active: Will not + S + have been + V1ing + object + ROTS
Won`t we have been teaching English for two years at Learn ESL?
Passive: Will not + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Won`t English have been being taught by us for two years at Learn ESL?
WH/Information questions

Active: WH + will + S + have been + V1ing + object + ROTS
Where will we have been teaching English for two years?
Passive: WH + will + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Where will English have been being taught by us for two years?

Future Perfect Continuous Tense edilgen cümle örneklerini inceleyiniz.

  • A new cell phone will have been being bought by Jane. (Yeni bir cep telefonu Jane tarafından satın alınmış olacak.)
  • The machine will have been being  installed by her father. (Makine, babası tarafından kurulmuş olacak.)
  • The shopping mall will have been being  visited by a lot of people. (Alışveriş merkezi birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor olacak.)
  • The contract will have been being signed by our manager. (Anlaşma müdürümüz tarafından imzalanmış olacak.)
  • This homework will not have been being done by you. (Bu ödev senin tarafından yapılmamış olacak.)
  • The new book will not have been being  shown by them. (Yeni kitap onlar tarafından gösterilmiyor olacak.)
  • Sue will not have been being  visited by me. (Sue benim tarafımdan ziyaret edilmiyor olacak.)
  • He will have been being missed by the family. (O ailesi tarafından özleniyor olacak.)
  • Will a new worker have been being employed by the company? ( Şirket tarafından yeni bir işçi alınıyor olacak mı?)
  • Will the shower have been being repaired by the plumber? (Duş tesisatçı tarafından tamir ediliyor olacak mı?)
  • Will animals have been being  protected by law? (Hayvanlar kanunlar tarafından korunuyor olacak mı?)
  • The restaurant will have been being redesigned. (Restoran yeniden dizayn ediliyor olacak.)
  • The doors have been being locked at midnight. (Kapılar gece yarısı kilitleniyor olacak.)
  • The car will have been being washed by me. (Araba benim tarafımdan yıkanıyor olacak.)
  • You will not have been being given a chance like this again. (Sana böyle bir şans tekrar veriliyor olmayacak.)

Future Perfect Continuous Tense Soru Cümlesi Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Olumlu ve olumsuz soru cümlesi:

  • Will + özne + have been+ V+ing
  • Won’t + özne + have been + V -ing

Future Perfect Continuous Tense soru cümlesi örneklerini inceleyiniz.

  • Will you have been working in your office tomorrow? (Sen yarın ofisinde çalışma olacak mısın?)
  •  No, I will not (won’t) have been working in my office tomorrow. (Hayır, ben yarın ofisimde çalışma olmayacağım.)
  • Will Ahmet have been playing football on Sunday?
  • (Ahmet pazar günü futbol oynamakta olacak mı?)
  • No, Ahmet won’t have been playing football on Sunday.
  • (Hayır, Ahmet pazar günü futbol oynamakta olmayacak.)
  •  
  • Will your baby have been sleeping this afternoon?
  • Senin bebeğin bu öğleden sonra uyumakta olacak mı?
  • Yes, my baby will have been sleeping this afternoon.
  • (Evet, benim bebeğim bu öğleden sonra uyumakta olacak.)
  • What will you have been doing this Saturday?
  • (Bu cumartesi ne yapmakta olacaksın?)
  • I will have been shopping this Saturday.
  • (Bu cumartesi alışveriş yapmakta olacağım.)

Future Perfect Continuous Tense Olumlu Soru Cümlesi Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense olumlu soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Will + özne + have been+ V+ing

Future Perfect Continuous Tense olumlu soru cümlesi örnekleri ve çözümlemesi aşağıdaki gibidir.

  1. Will they have been drinking tea at that cafe ? (Onlar o kafede çay içiyor olacak mı?)
  2. Will it have been very cold? (Çok soğuk olacak mı?)
  3. Will he have been arriving in the afternoon? (Öğleden sonra varmış olacak mı?)
  4. When will they have been planting tree? (Ne zaman ağaç dikiyor olacaklar?)
  5. How will they have been carrying these books? (Bu kitapları nasıl taşıyor olacaklar?)

Future Perfect Continuous Tense Olumsuz Soru Cümlesi Örnekleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense olumsuz soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Will not(Won’t) + özne + have been+ V+ing

Future Perfect Continuous Tense olumsuz soru cümlesi örnekleri ve çözümlemesi aşağıdaki gibidir.

  1. Won’t I have been going to the concert? (Konsere gidiyor olmayacak mıyım?)
  2. Will not Julia have been reading the book? (Julia kitabı okuyor olmayacak mı?)
  3. Will not they have been back on Saturday from holiday.?(Onlar tatilden Cumartesi dönmüş olmayacak mı?)
  4. Will not you have been playing game at home at the weekend? (Haftasonu evde oyun oynuyor olmayacak mısın?)
  5. Will not he have been coming home tomorrow? (O yarın eve geliyor olmayacak mı?)

Future Perfect Continuous Tense ile Edilgen Soru Cümleleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Interrogatives

Active: Will + S + have been + V1ing + object + ROTS
Will we have been teaching English for two years at Learn ESL?
Passive: Will + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Will English have been being taught by us for two years at Learn ESL?

Future Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi örneklerini inceleyebilirsiniz.

  • Will blue shoes have been being worn by me? ((Mavi ayakkabılar benim tarafımdan mı giyiliyor olacak mı?)
  • Will the tables have been being  cleaned by Joe? (Masalar Joe tarafından temizlenmiş olmayacak mı?)
  • Will the key have been being taken by us? (Anahtar bizim tarafımızdan alınmış olmayacak mı?)
  • Will a fight have been being started by them? (Onlar tarafından bir kavga başlatılmış olacak mı?)
  • Will an article have been being read by me? (Bir makale benim tarafımdan okunuyor olacak mı?)
Future Perfect Continuous Tense ile Olumlu Edilgen Soru Cümleleri ve Çözümlemesi

Future Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Active: Will + S + have been + V1ing + object + ROTS
Will we have been teaching English for two years at Learn ESL?
Passive: Will + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Will English have been being taught by us for two years at Learn ESL?

Future Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi örneklerini inceleyiniz.

  • Will trees have been being planted in the street? (Ağaçlar sokağa dikiliyor olacak mı?)
  • Will a poem have been being written by you? (Senin tarafından bir şiir yazılıyor olacak mı?)
  • Will football have been being played by children? (Çocuklar tarafından futbol oynanıyor olacak mı?)
  • Will the meeting have been being talked about by them? (Toplantı hakkında, onlar tarafından konuşuluyor olacak mı?)
  • Will the party have been being prepared by her family? (Parti onun ailesi tarafından hazırlanıyor olacak mı?)
  • Will you have been being informed by the manager? (Siz müdür tarafından bilgilendirilmiş olacak mısınız?)
  • Will she have been being accepted to the school? (O okula kabul edilmiş olacak mı?)
  • Will the books have been being sold? (Kitaplar satılıyor olacak mı?)
  • Will the guitar have been being played by him? (Gitar onun tarafından çalınıyor olacak mı?)
  • Will a film have been being watched by them? (Bir film onlar tarafından tarafından izleniyor olacak mı?)
İngilizcede Future Perfect Continuous Tense Olumsuz Edilgen Soru Cümleleri ve Çözümlemesi

İngilizce Future Perfect Continuous Tense olumsuz edilgen soru cümlesi yapısı aşağıdaki gibidir.

Negative interrogatives

Active: Will not + S + have been + V1ing + object + ROTS
Won`t we have been teaching English for two years at Learn ESL?
Passive: Will not + S + have been + being + V3 + prep + object + ROTS
Won`t English have been being taught by us for two years at Learn ESL?

Aşağıda yer alan İngilizce Future Perfect Continuous Tense olumsuz edilgen soru cümlesi örneklerini ve çözümlerini inceleyebilirsiniz.

  • Will not the dogs have been being fed by Jack? (Köpekler Jack tarafından besleniyor olmayacak mı?)
  • Will not their bikes have been being repaired by their father? (Onların bisikletleri babaları tarafından tamir ediliyor olmayacak mı?)
  • Will not these lines have been being read by the students? (Bu satırlar öğrenciler tarafından okunuyor olmayacak mı?)
  • Will not the bags have been being carried by them? (Çantalar onlar tarafından taşınıyor olmayacak mı?)
  • Will not the dinner have been being eaten by the family? (Yemek aile tarafından yeniyor olmayacak mı?)
  • Will  not the window have been being cleaned by her? (Pencere onun tarafından temizlenmiş olmayacak mı?)
  • Will not the paper have been being bought by them? (Kağıt onlar tarafından satın alınmış olmayacak mı?)
  • Will not I have been being noticed by her? (Ben onun tarafından fark edilmiş olmayacak mıyım?)
  • Will not the problem have been being solved by her? (Problem onun tarafından çözülmüş olmayacak mı?)
  • Will that song have been being recorded by him? (O şarkı onun tarafından kaydedilmiş olmayacak mı?)

Future Perfect Continuous Tense ile Soru Zarflı Cümleler Nasıl Kurulur?

Wh questions olarak adlandırılan ve İngilizcede yaygın bir şekilde kullanılan belli soru kalıpları bulunur.  Bu soru kalıpları Türkçedeki ‘’Kim, kiminle, nerede?’’ şeklinde karşnıza çıkan kalıplardır. İngilizcedeki –Wh questions soru kalıpları aşağıdaki gibidir:

  • What: Ne?
  • When: Ne zaman
  • Who: Kim?
  • Where: Nerede?
  • Why: Neden?
  • How: Nasıl?

Bu kalıplar Future Perfect Tense soru cümlelerinde ve diğer İngilizce zamanlar ile de uygun kurallar çerçevesinde kullanılır. Bu soru kalıpları ile cümle kurmak için yukardaki soru kelimelerinden cümle yapısına uygun olan seçilir ve cümlenin en başın getirilir. Devamında ise Future Perfect Tense soru cümlesi kurallarını aynı şekilde uygulanır. Bu yapıyla sorulan sorulara kısa bir şekilde cevap verilmez bu yüzden düz cümle kurallarına uygun şekilde yanıt verilir. Cümle kurma formülü aşağıdaki gibidir:

WH Sentences = Wh word + will (Helping Verb) + Subject + have been (Auxiliary verb) + 1st Verb+ing+ Object.

WhowillI​ havebeen speakingin the game when they come?
​ Whatwillhe​ havebeen eatingby the time we get back from the mall?
​Wherewill​she​ havebeen goingbefore she graduates?
​ Whenwillthey​ havebeen leavingto practice?
​Whywillwehavebeen comingso early when they aren’t ready yet?
​Howwillyou​ havebeen gettingall the prizes when you don’t play?

Future Perfect Continuous Tense Günlük Yaşamda Nasıl Kullanılır?

Future Perfect Continuous Tense, günlük yaşamda, gelecekte olmasını veya olmamasını beklediğimiz olaylardan bahsederken kullanılır.

I will have been eating dinner. (Akşam yemeği yiyor olacağım.)

She will not have been sleeping. (O, uyuyor olmayacak.)

They will have been studying Maths next week. (Onlar, gelecek hafta Matematik çalışıyor olacaklar.)

İngilizcede O Sırada Yapılan İşler Yakın Geçmiş Zaman ile Nasıl Anlatılır?

İngilizcede, o sırada yapılan işleri ifade etmek için sıklıkla tercih edilen yapı Present Continuous Tense’dir. Yakın geçmiş zamanı ifade etmek içinse çoğunlukla Present Perfect Tense kullanılır.

Future Perfect Continuous Tense Kullanımında Am, Is, Are Nasıl Kısaltılır?

Future Perfect Continuous Tense’de “am-is-are” yapısı kullanılmaz. Bunun yerine “will have been V+ ing” yapısı kullanılır. Bu gramer yapısı da çoğunlukla kısaltma yapılmadan kullanılır. Future Perfect Continuous Tense ile cümle kurarken kısaltma yapılmak istenirse, olumsuz cümlede will not yerine won’t yazılabilir. Olumlu cümlede ise “I will have been going….” yerine “I’ll have been going….” olarak kısaltılabilir.

Future Perfect Continuous Tense İş Hayatında Nasıl Kullanılır?

Future Perfect Continuous, iş hayatında gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi beklenen planlı/plansız olayları aktarmak için kullanılabilir.

We will have been going on a business trip next week. (Gelecek hafta bir iş gezisine gidiyor olacağız.)

You will not have been coming to the office. (Sen ofise geliyor olmayacaksın.)

Future Perfect Continuous Tense ile Tatil Planı Nasıl Anlatılır?

Gelecek zamana ait olan yapılar, tatil planlarını anlatmak için oldukça uygundur. Bu yüzden, tatil planlarını anlatmak amacıyla Future Perfect Continuous kullanımı ideal olacaktır.

I will have been swimming in the sea. (Ben denizde yüzüyor olacağım.)

We will have been watching the sunset from the beach. (Biz, sahilden gün batımını izliyor olacağız.)

Future Perfect Continuous Tense Exercises Örnekleri ve Çözümlemesi

İngilizce Future Perfect Continuous Tense egzersizleri, öğrendiğiniz bilgilerin kalıcılığını arttırmak ve konuyu ne kadar iyi öğrendiğinizi anlamanız için vardır. Future Perfect Tense egzersizleri “-will have been + V-ing” takısı kullanımı ve olumsuz-soru cümlesinin nasıl yazılacağına ve olumludan olumsuza, olumsuzdan soruya cümlenin nasıl çevrileceğine odaklanmalıdır. Çoktan seçmeli test sorusu, boşluk doldurma, cümleleri olumlu-olumsuz ve soru formuna dönüştürme gibi egzersiz çeşitleri vardır.

Future Perfect Continuous Tense Boşluk Doldurma Örnekleri ve Çözümlemesi

  1. Ben _________________ weight for three months. (not/lose)
  2. She __________________  books since morning. (read)
  3. He __________________ for two months. (not/travel)
  4. We __________________ for two hours. (sing)
  5. I __________________ an essay for one hour. (not/write)
  6. _____ my mom ____________ food for many years? (cook)
  7. They__________________  a bicycle for two hours. (not/ride)
  8. He __________________ to learn the french language for three years. (try)
  9. She__________________  a job for five years. (not/do)
  10. ____ I ____________ till 2030? (win)
  11. We __________________ these formal shirts for three months. (wear)
  12. She __________________ early in the morning for a week. (wake)
  13. I __________________ rent for ten months. (not/pay)
  14. The butterfly __________________  for one hour. (fly)
  15. We __________________ chess for two hours. (not/play)

Cevaplar

  1.  won’t have been losing
  2. will have been reading
  3.  won’t have been traveling
  4. will have been singing
  5. won’t have been writing
  6. will my mom have been cooking
  7. won’t have been riding
  8. will have been trying
  9. won’t have been doing 
  10. will I have been winning
  11. will have been wearing
  12. will have been waking
  13. won’t have been paying
  14. will have been flying 
  15. won’t have been playing

Future Perfect Continuous Tense Test Soruları

1) He ……………………. here for three hours by nine o’clock.
a) will has been waiting
b) will have been waited
c) will have been waiting
d) will have bees waiting

 By 2023, They ………………… across the world for 10 years.
a) will have been travelling
b) will has been travelling
c) will have bees travelling
d) will have been travelled

3) In a couple of minutes, Andrew ……………… for seven hours.
a) will have be driving
b) will have been drive
c) will has been driving
d) will have been driving

4) Next week we .. . . . . … . here for thirteen years.
a) will have been lived
b) will have be living
c) will have been living
d) will have be lived

5) When we come home, ….. you ….. ….. ….. long?
a) will/have been practiced
b) will/have be practicing
c) will/had been practicing
d) will/have been practicing

6) Nora …. …. … .. .. for ten years this christmas.
a) will have been working
b) will have be working
c) will had been working
d) will have been worked

7) When I turn thirty-five, I ………………… the violin for thirty years.
a) will has been using
b) will have been playing
c) will have been dancing
d) will have been making

8) If this fight keeps going for ten more minutes, they …………….. for a full hour.
a) will have be fighting
b) will has been fighting
c) will have been fighting
d) will have been fight

9) If I don’t take a break in five minutes, I ………………… for half an hour non-stop.
a) will have been digging
b) will have been diging
c) will have been dig
d) will has been digging

10) By the time you come home, I …………… to music for four hours.
a) will have been listen
b) will have been listening
c) will has been listening
ç) will have be listening

Cevaplar

  1. c) will have been waiting
  2. a) will have been travelling
  3. d) will have been driving
  4. c) will have been living
  5. d) will/have been practicing
  6. a) will have been working
  7. b) will have been playing
  8. c) will have been fighting
  9. a) will have been digging
  10. b) will have been listening

Future Perfect Continuous Tense Worksheet

1.) Cümleleri anlamına uygun olan şekilde Future Perfect Continuous Tense yapısıyla tamamlayınız.

1.) I ______________________ (work) all weekend so I won’t be
energetic on Sunday night.
2.) How long ______________________ (you / wait) when you
finally get your exam results?
3.) Julie ______________________ (not / eat) much, so we’ll need
to make sure she has a good meal when she arrives.
4.) How long ______________________ (she / plan) to move
house when she finally moves?
5.) ______________________ (she / wait) long by the time we get
there?
6.) ______________________ (he / play) computer games for ten
hours when he finally stops?
7.) They ______________________ (study) all day, so they’ll
want to go out in the evening.
8.) They ______________________ (not / stay) in the hotel for
long when she arrives.
9.) I ______________________ (not / walk) when I meet you –
I’ll have been cycling.
10.) She ______________________ (play) squash, so she won’t be
dressed up.
11.) We ______________________ (look) at houses for four
months next Tuesday.
12.) We ______________________ (not / do)this project for long
when the inspector arrives.
13.) How long ______________________ (you / work) on this
project when it is finished?
14.) ______________________ (you / buy) clothes when I see you?
15.) He ______________________ (not / do) much work, so he’ll
be happy to start a new project.
16.) How long ______________________ (the children / sleep) in
the living room when their new bedroom is ready?
17.) How long ______________________ (he / train) when he
enters the competition?
18.) ______________________ (you / take) exams the day we
meet?
19.) I ______________________ (answer) students’ questions all
morning, so I’ll want a quiet lunch.
20.) ______________________ (they / travel) for long when they
arrive?
2.) Sorulan sorulara uygun yanıtlar veriniz.
1.) Why are you so angry?
They ……………………………………………………………………………… the road by the end of this year.
(repair)

2.) Your French is not perfect.
Don’t worry. I …………………………………………………………….. it for a year by the time I leave for
France. (learn)

3.) Look at Jane. She’s so nervous.
No wonder. She ……………………………………………………… for Tim for five hours when his plane
finally arrives. (wait)

4.) Bill is a good teacher.
Definitely. He ……………………………………………………………… for five years by the time he’s 30.
(teach)

5.) I could help you pick apples on Saturday.
We …………………………………………………………………….. apples for a week by Saturday. We’ll be
finished. (pick)

6.) Do you think you will pass the exam?
I hope so. I ………………………………………………………………… for it for two weeks when I take it.
(revise)

7.) Is Grace your neighbour?
Yes, she is. She …………………………………………………….. next door for a year next month. (live)

8.) We could buy Lisa a new piano for her birthday.
Good idea. When she turns twenty, she …………………………………………………………….. the piano
for twelve years. (play)

9.) Shall I wake Doris up?
Yes, please. At nine o’clock she ……………………………………………………….. for ten hours. (sleep)

10.) Your parents are experienced workers.
Yes, they are. They ……………………………………………………………… together for thirty five years
before they retire. (work)
3.) Boş bırakılan kısımları Future Perfect Continuous yapısına uyguyn şekilde doldurunuz.
1.) ……………………………………………………………………………………. their house for two or three years
by the end of this year? (the Clarks – renovate)

2.) How long ………………………………………………………………………………… your Spanish by the time
you leave for Madrid? (you – refresh)

3.) How many days …………………………………………………………… for the message before he gets it?
(Tom – wait)
4.) ……………………………………………………………………… with this company for more than five years
by the time he is 30? (Ben – work)

5.) How long …………………………………………………………………………… cakes by the end of the day?
(your grandma – bake)

6.) ……………………………………………………………………………. for the driving test for at least a month
when you take it? (you – practise)

7.) ………………………………………………………………………… with you for four or five years by the end
of this year? (Marion – live)

8.) How many years ……………………………………………………………………….. the flute when she turns
fifteen? (your daughter – play)

9.) …………………………………………………………………………. for at least twelve hours when you wake
him up? (little Sam – sleep)

10.) How long ………………………………………………………………….. the report before you hand it over?
(you – write)
1. alıştırma cevapları:

1.) I’ll have been working all weekend so I won’t be energetic on Sunday night.
2.) How long will you have been waiting when you finally get your exam results?
3.) Julie won’t have been eating much, so we’ll need to make sure she has a good
meal when she arrives.
4.) How long will she have been planning to move house when she finally moves?
5.) Will she have been waiting long by the time we get there?
6.) Will he have been playing computer games for ten hours when he finally
stops?
7.) They’ll have been studying all day, so they’ll want to go out in the evening.
8.) They won’t have been staying the hotel for long when she arrives.
9.) I won’t have been walking when I meet you – I’ll have been cycling.
10.) She’ll have been playing squash, so she won’t be dressed up.
11.) We’ll have been looking at houses for four months next Tuesday.
12.) We won’t have been doing this project for long when the inspector arrives.
13.) How long will you have been working on this project when it is finished?
14.) Will you have been buying clothes when I see you?
15.) He won’t have been doing much work, so he’ll be happy to start a new project.
16.) How long will the children have been sleeping in the living room when their
new bedroom is ready?
17.) How long will he have been training when he enters the competition?
18.) Will you have been taking exams the day we meet?
19.) I’ll have been answering students’ questions all morning, so I’ll want a quiet
lunch.
20.) Will they have been travelling for long when they arrive?

2. Alıştırma cevapları:

1.) They will have been repairing the road by the end of this year.
2.) Don’t worry. I will have been learning it for a year by the time I leave for France.
3.) No wonder. She will have been waiting for Tim for five hours when his plane finally arrives.
4.) Definitely. He will have been teaching for five years by the time he’s 30.
5.) We will have been picking apples for a week by Saturday. We’ll be finished.
6.) I hope so. I will have been revising for it for two weeks when I take it.
7.) Yes, she is. She will have been living next door for a year next month.
8.) Good idea. When she turns twenty, she will have been playing the piano for twelve years.
9.) Yes, please. At nine o’clock she will have been sleeping for ten hours.
10.) Yes, they are. They will have been working together for thirty five years before they retire.

3. alıştırma cevapları:

1.) Will the Clarks have been renovating their house by the end of this year?
2.) How long will you have been refreshing your Spanish by the time you leave for Madrid?
3.) How many days will Tom have been waiting for the message before he gets it?
4.) Will Ben have been working with this company for more than five years by the time he is 30?
5.) How long will your grandma have been baking cakes by the end of the day?
6.) Will you have been practicing for the driving test for at least a month when you take it?
7.) Will Marion have been living with you for four or five years by the end of this year?
8.) How many years will your daughter have been playing the flute when she turns fifteen?
9.) Will little Sam have been sleeping for at least twelve hours when you wake him up?
10.) How long will you have been writing the report before you hand it over?

Future Perfect Continuous Tense PDF

Future Perfect Continuous Tense konu anlatımı PDF dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Future Perfect Continuous Tense Okullarda Nasıl Öğretilir?

Okullarda Future Perfect Continuous Tense, ilk etapte Future Tense, Perfect Tense ve Continuous yapılarının öğretilmesinin ardından aşamalı olarak verilmelidir. Bunun nedeni ise İngilizce öğrenenlerin konuyu en iyi biçimde anlamalarını sağlamak içindir. Diğer yapılar iyi öğrenildiği takdirde, Future Perfect Continuous Tense yapısı da daha hızlı ve rahat bir şekilde öğretilebilir. Bu eğitim metodu ile öğrenciler konuyu aşamalı ve daha detaylı olarak ve daha etkili şekilde öğrenebilir. İngilizce zamanlar arasında en sonuncu sıralarda yer alan Future Perfect Continuous Tense konusu, lisenin 11. ve 12. sınıf gibi son yıllarında öğrencilere öğretilir.

6. Sınıflar için Future Perfect Continuous Tense Cümle Örnekleri ve Çözümlemesi

6. Sınıflar için Future Perfect Continuous Tense cümle örnekleri ve çözümlemesi aşağıdaki gibidir.

  1. Next morning, he will have been reading the newspaper for one hour. (Yarın sabah o, bir saat boyunca gazete okuyor olacak.)
  2. She will have been waiting for you since evening by the time you come home. (Sen eve geldiğinde, o senin için akşamdan beri bekliyor olacak.)
  3. He will not have been writing the essay since night. ( O, geceden beri makale yazıyor olmayacak.)
  4. The dyer will have been dying the clothes for two hours by the evening. (Boyacı, akşam kıyafetleri iki saat boyunca boyuyor olacaklar.)
  5. You will have been paying the house rent since July. (Sen, temmuzdan beri ev kirasını ödüyor olacaksın.)
  6. The doctor will have been treating the patients for six years. ( Doktor, hastaları 6 yıldır tedavi ediyor olacak.)
  7. Will you have been talking since morning? (Sen sabahtan beri konuşuyor olacak mısın?)
  8. Will the child have been sleeping since night? (Çocuk geceden beri uyuyor olacak mı?)
  9. My son will have been playing in the park for three hours by 6 p.m. (Oğlum, saat 6 olduğunda, 3 saattir parkta oynuyor olacak.)
  10. Next Sunday, I will have been enjoying the holiday. (Gelecek Pazar, tatilin keyfini çıkarıyor olacağım.)
  11. By tomorrow, I will have been traveling to Spain. (Yarın, İspanya’ya seyahat ediyor olacağım.)
  12. She will have been going to school for five years by December. (O, Aralık ayında, 5 yıldır okula gidiyor olacak.)
  13. By Sunday, the fisherman will have been catching fish for 10 hours. (Pazar günü, balıkçı 10 saattir balık tutuyor olacak.)
  14. Floods will have been coming in the river for many years. (Nehirde uzun yıllardır sel geliyor olacak.)
  15. The boys will have been doing homework since the afternoon. (Çocuklar öğleden sonradan beri, ödev yapıyor olacaklar.)

9. Sınıflar için Future Perfect Continuous Tense Cümle Örnekleri ve Çözümlemesi

9. Sınıflar için Future Perfect Continuous Tense cümle örnekleri ve çözümlemesi aşağıdaki gibidir.

  1. By March, he will have been learning French for one month. (Mart ayında, bir ay boyunca Fransızca öğreniyor olacakar.)
  2. By midnight, they will have been dancing for five hours. (Gece yarısında, 5 saattir dans ediyor olacaklar.)
  3. By tomorrow, I will have been fixing my car for two days. (Yarın, arabayı iki gündür tamir ediyor olacağım.)
  4. How long will you have been fixing the bike? (Ne zamandır bisikleti tamir ediyor olacaksın?)
  5. Where will he have been living? (Nerede yaşıyor olacaksın?)
  6. She will have been working for five years by the end of this year. (Bu yılın sonunda, 5 yıldır çalışıyor olacak.)
  7. will have been playing tennis for two hours by 6 p.m. ( Saat 6 olduğunda, 2 saattir tenis oynuyor olacağım.)
  8. She will have been learning guitar for one month by next Monday. (Gelecek Pazertesi, bir aydır gitar öğreniyor olacağım.)
  9. Next Tuesday, he will have been taking the exams for one week. (Gelecek Salı, bir haftadır sınavlara giriyor olacağım.)
  10. By June, she will have been cooking for 10 years. (Haziran ayında, 10 yıldır yemek yapıyor olacak.)
  11. By 2022, we will have been living here for 15 years. (2022 yılında, burada 15 yıldır yaşıyıor olacağız.)
  12. By afternoon, I will have been hiking for four hours. ( Öğleden sonra, 4 saattir yürüyüş yapıyıor olacağım.)
  13. The gardener will have been watering the plants since 4 o’clock. (Bahçıvan, saat 4’den beri bitkileri suluyor olacak.)
  14. The audience will not have been going out of the hall before the speech is finished. ( Dinleyiciler konuşma bitmeden salondan çıkmış olmayacaklardır.)
  15. The farmer will not have been sowing the crops for many days by the end of this month. (Çiftçi bu ayın sonuna kadar ekinleri günlerce ekmemiş olacak.)

Future Perfect Continuous Tense Benzeri diğer İngilizce Zamanlar Hangileridir?

Future Perfect Continuous, gelecek zamanda bir süreç içerisinde yapılacak eylemleri ifade ettiğinden ilk olarak gelecek zaman olan Future Tense, Future Perfect Tense ile benzer özellikler taşır. Aynı zamanda, olayların zamanı etkilemesi yönünden dolayı da Perfect Tense ile benzerlikleri de bulunur.

Future Perfect Continuous Tense ve Present Continous Tense Farkı Nedir?

Future Perfect Continuous, gelecek zamanda bir süreç içerisinde yapılacak eylemleri ifade eder. Present Continuous Tense ise şimdiki zamanı ifade eder. Dolayısıyla aralarındaki temel fark, ifade ettikleri zamandan kaynaklanır. Örneğin Future Perfect Continuous Tense ile kurulan “I will have been reading a book.” cümlesi “Ben kitap okuyor olacağım.” anlamına gelir. Ancak Present Continuous Tense ile kurulan “I am reading a book.” cümlesi “Ben kitap okuyorum anlamına gelir.

Future Perfect Continuous Tense ve Simple Past Tense Farkı Nedir?

Future Perfect Continuous, gelecek zamanda bir süreç içerisinde yapılacak eylemleri ifade eder. Simple Past Tense ise geçmiş zamanı ifade eder.

Future Perfect Continuous Tense ve Past Perfect Tense Farkı Nedir?

Future Perfect Continuous, gelecek zamanda bir süreç içerisinde yapılacak eylemleri ifade eder. Past Perfect Tense -mışlı geçmiş zamanı ifade eder. Türkçe karşılığı duyulan geçmiş zaman olarak alınabilir. Ayrıca Past Perfect Tense’de sıralı bir şekilde gerçekleşen olaylar aktarılır.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI