İngilizce Bilmiyorum Nasıl Yazılır ve Söylenir?

Bireyler, hayatlarının belli dönemlerinde İngilizce konuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu durumlardan en yaygın olanı turistlerin adres sormaları esnasında yaşanmaktadır. Böylesi anlarda ‘’İngilizce bilmiyorum’’ demek gerekmektedir.

Bireyler, hayatlarının belli dönemlerinde İngilizce konuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu durumlardan en yaygın olanı turistlerin adres sormaları esnasında yaşanmaktadır. Böylesi anlarda ‘’İngilizce bilmiyorum’’ demek gerekmektedir. Bu içerikte ‘’İngilizce bilmiyorum nasıl söylenir’’ ve ‘’İngilizce bilmiyorum nasıl yazılır?’’ sorularına yanıt verilecektir. Bunun yanında İngilizce öğrenmek için en etkili yöntemler de anlatılacaktır.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

I don’t speak English. (Ay dont sipik İngiliş.)
İngilizce konuşamıyorum.

I don’t know English. (Ay dont nov İngiliş.)
İngilizce bilmiyorum.

I’m so sorry I don’t speak English. (Aym so sori ay dont sipik İngiliş.)
Üzgünüm, İngilizce bilmiyorum.

Fazla İngilizce Bilmiyorum Nasıl Denir?

‘’Çok az İngilizce biliyorum.’’ Veya ‘’Fazla İngilizce bilmiyorum.’’ demeniz gereken belli durumlar da yaşanabilir. Bu durum aslında söylediklerinizi anlıyorum ancak size yardımcı olamayabilirim demenin bir başka yoludur. Aşağıdaki örnekleri incelediğinizde ‘’fazla İngilizce bilmiyorum nasıl denir?’’ sorusuna yanıt bulabilirsiniz:

I don’t know much English. (Ay dont nov maç İngiliş.)
Fazla İngilizce bilmiyorum.

I know little English. (Ay dont nov lidıl İngiliş.)
Ben çok az İngilizce biliyorum.

I can’t speak English well. (Ay kant sipik İngiliş vel.)
Çok fazla İngilizce bilmiyorum.

İngilizcem Çok İyi Değil Nasıl Denir?

İngilizce seviyesi başlangıç düzeyde olan ve kendini ifade etmekte zorluk çeken herkes, ‘’İngilizcem çok iyi değil.’’ Deme yoluna başvurmaktadır. Aşağıda alternatif olarak ‘’İngilizcem çok iyi değil.’’ deme şekillerini inceleyebilirsiniz:

My English is not very good.(May İngiliş iz nat veri gud.)
İngilizcem çok iyi değil.

I don’t know English very well. (Ay dont nov İngiliş veri vel.)
Çok iyi İngilizce bilmiyorum.

I don’t speak english very well. (Ay dont sipik İngiliş veri vel.)
Çok iyi İngilizce konuşamıyorum.

İngilizce Nasıl Öğrenebilirsiniz?

‘’Nasıl İngilizce öğrenebilirim?’’ ‘’Hiç İngilizce bilmiyorum.’’ ya da İngilizce konusunda ne yapmalıyım bilmiyorum’’ sorunları İngilizce öğrenen herkesin zorlandığı meseleler arasındadır. Ancak içeriğin bundan sonraki kısımlarında teknikler düzenli olarak çalışıldığında İngilizce öğrenmek oldukça kolay olacaktır. İngilizce öğrenmek için yapılması gerekenler konusunda İngilizce Nasıl Öğrenilir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

1. İngilizce Dil Bilgisi Kurallarını Öğrenin.

Bilindiği üzere İngilizce dili 4 temel kısımda nitelendirilmektedir. Bu bölümler Reading (okuma), Listening (dinleme), Writing (yazma), Speaking (konuşma) olarak bilinmektedir. İngilizce öğrenmek, her dört alanda da yetkinlik kazandırmayı gerektirmektedir. Bu alanların hepsine hakim olmak İngilizce öğrenmek için oldukça elzemdir ancak İngilizce öğrenmeye başlayan herkesin de yaptığı gibi dil bilgisi kurallarını çalışmak İngilizce öğrenmenin ilk aşamasıdır.

Ülkemizde herkes ilkokuldan bu yana İngilizce gramer konularıyla haşır neşirdir ancak bu konular düzenli olarak tekrarlanmadığı, örnek cümle ve metinlerle zenginleştirilmediği için İngilizce öğrenme hızı yavaşlamakta ve hatta neredeyse durma noktasına gelmektedir. Bu nedenle ‘’İngilizce öğrenmek istiyorum ne yapmalıyım?’’ diyenler ilk olarak İngilizce dilbilgisinde belli konulara çalışmalı ve bununla ilgili bol tekrar yapmalıdır.

İngilizce dil bilgisi kurallarını öğrenmek için herhangi bir İngilizce kursuna da gitme imkanı her zaman için mevcuttur ancak bu yöntem olmadan da başarı mümkündür. İngilizce kursuna verilen paralardan çok daha azını vererek, yabancı eğitmenlerden İngilizce dersi almak hem dilbilgisi hem de konuşma becerisini geliştirmek mümkündür. İnteringilizce gibi diğer İngilizce öğrenme platformları sayesinde, bireyler istediği zaman, istedikleri kadar İngilizce çalışabilmekte ve İngilizce öğrenme hızlarını da zaman zaman kontrol edebilmektedir.

2. Bol Bol Kelime Öğrenin.

Dil bilgisi kurallarına büyük ölçüde hakim olunmasının ardından artık İngilizceyi, efektif bir şekilde kullanmak için çok fazla İngilizce kelime bilinmesi şarttır. İlk etapta çok fazla kullanılan İngilizce kelimelerin öğrenilebileceği gibi; İngilizce kelime öğrenmenin aslında hiçbir zaman sonlanmayacağını da bilmeniz gerekmektedir. Ancak bu durumdan dolayı umutsuzluğa kapılmak yerine İngilizce öğrenmek isteyen herkes kendilerine İngilizce kelime konusunda hedefler koymalıdır: Her gün 10 adet yeni kelime öğrenilmesi durumunda bir yıl içinde 3600’ü aşkın yeni İngilizce kelime bilen kişiler, çok rahat İngilizce konuşma şansı elde etmektedir.

İngilizce kelimeler öğrenmeniz için birçok yöntem mevcuttur. Ancak kişilerin en doğru çalışma ve İngilizce öğrenme metodu aslında kendine en uygun olandır. Bu nedenle bireyler, çalışma metodunuza göre en iyi yolu kendi için belirlemelidir. Yine de en yaygın kelime öğrenme yolları şunlardır:

İlk kelime öğrenme yöntemi İngilizce kelime öğrenmek isteyen kişinin kendi için notlar hazırlayarak ve bunları tekrar ederek ilerlemesidir. Küçük kartlara her gün öğrenilen kelimeleri ve anlamlarını yazarak, bunları tekrar ederek İngilizce kelime öğrenmek mümkündür.

‘’İngilizce bilmiyorum’’ diyenlerin kelime öğrenmek için başvurabileceği bir diğer kelime öğrenme yolu ise kelime defteri hazırlamaktır. Bir telefon numarası defterine alfabetik sıraya göre kelimeleri yazarak ve bunlarla ilgili bir cümle örneği de yazarak bireylerin kelime öğrenme sürecinizi hızlandırması son derece kolay olmaktadır.  Öğrenilen tüm kelimeler sesli bir şekilde çalışıldığında da bireyler birçok duyusunu eş zamanlı olarak harekete geçirdiğinden öğrenme hızınızı hızlandırmaktadır.

3. Elinizin altında sözlük bulundurun.

‘’Çok az İngilizce biliyorum’’, ‘’Hiç İngilizce bilmiyorum’’ diyenlere verilen öneriler arasında dilbilgisi kurallarını öğrenmek ve bol bol kelime çalışmak gelmektedir. İngilizce kelime öğrenmek için bireylerin yapabileceği yöntem de ellerinin altında her zaman sözlük bulundurmalarıdır. Kişilerin fark ettikleri İngilizce bir kelimenin anlamını o an not almaları ve daha sonra bunu tekrar etmeleri İngilizce öğrenme konusunda çok etkili olmaktadır.

4. Öğrenilen kelimelerle bol bol cümle kurun, yazma ve konuşma pratiğinizi geliştirin.

İngilizce gramer kuralları öğrenilmiş ve bol bol kelime ezberi yapılmış olunursa olunsun, eğer bu öğrenilen konular bol bol pratikle taçlandırılmazsa İngilizce öğrenmek kalıcı bir hale gelmeyecektir. Bu nedenle öğrenilen kelimelerle dilbilgisi kurallarına uygun cümleler kurmak, bu cümleleri İngilizce pratik yaparak birçok kişiyle paylaşmak; hem yapılan olası hataları engelleyecek, hem de bireylerin İngilizce konuşma konusunda kendilerine güvenmelerini sağlayacaktır.

İngilizce Öğrenmenin En Etkili Yolları

‘’Hiç İngilizce bilmiyorum nasıl öğrenebilirim?’’ ya da ‘’Nasıl İngilizce öğrenebilirim?’’ soruları İngilizce öğrenen hemen hemen herkesin aklında yer eden konulardan biridir. İngilizce öğrenmek için yapılması gerekenlerin listesi maddeler halinde aşağıda sunulmuştur. Ancak İngilizce öğrenmek isteyen bireylerin uyması gereken ilk ve en önemli kural, bu dili öğrenirken pes etmemeleri ve her anlamda bolca pratik yapmaları gerekliliğidir. İngilizce öğrenmenin en etkili yolları maddeler halinde aşağıda sunulmuştur:

1.Dilbilgisi kurallarını öğrenmeyi ihmal etmeyin.

İngilizce öğrenen herkesin ilk başvurduğu yollardan biri de, İngilizce grammer kurallarına çalışmaktır. Dilin ilk çalışma aşamalarında kişilerin bilmesi gereken belli başlı konular mevcuttur. Bu nedenle, ‘’İngilizce bilmiyorum’’ diyenler ilk olarak öğrenmesi gereken bazı konulara yoğunlaşmalıdır.

İngilizcede yer alan temel dilbilgisi konuları şunlardır: Tanışma diyalogları, gün ve ay adları, sayılar, saatlerin söylenişleri, şahıs ve iyelik zamirleri, İngilizce cümle kurma kuralları ve İngilizcedeki temel zamanlar. İlk etapta kişinin bunlara çalışması yeterli olmaktayken, İngilizce kelime öğrenmek ve bol bol konuşma pratiği yapmak da İngilizce öğrenmek için elzemdir.

2. Sevdiğiniz türlerde İngilizce şarkılar dinleyin.

Günlük hayatında müzik dinlemeyen bireyler son derece azınlık konumdadır. Kişilerin her zaman yaptığı bu eylem, aslında İngilizce öğrenmenin en etkili yollarından biri olarak kabul edilmektedir. Sevilen türlerde İngilizce şarkılar dinlemek ve yeni şarkılar keşfetmek, kişinin öğrenme sürecine katkı sağlayacak ve yeni kelimeler öğrenmesine yol açacaktır. İngilizce şarkı dinlerken İngilizce öğrenmenin en kolay yolu ise şöyledir:

Şarkı dinlenirken şarkının sözlerini internetten eş zamanlı olarak açılmalıdır. Bazı uygulamalarda buna gerek dahi kalmadan, uygulama içinden şarkı sözlerine de erişilmektedir. Ardından şarkı dikkatlice dinlenerek kullanılan kelimelerin telaffuzunu öğrenmeye çalışılmalıdır. Bundan ileriki aşama ise, şarkıyı açarak sözleriyle şarkıya eşlik etmektir.  Tüm bunların yanında şarkıda geçen bilinmeyen kelimeler sözlük yardımıyla da öğrenildiğinde kelime bilginiz, dinleme ve konuşma yeteneği de eş zamanlı olarak gelişme kat edecektir. 

3. İngilizce dizi, film ya da programları izleyin.

‘’İngilizce bilmiyorum ne yapmalıyım?’’ diyen herkes yaptığı araştırmalar esnasında İngilizce dizi ya da film izleme yöntemiyle karşılaşmaktadır. Bu yöntem her ne kadar klişe olarak değerlendirilse de, aslında oldukça doğrudur. Kişinin hangi türden olursa olsun; bir dizi ya da film izlemesi onun hem kelime öğrenmesine, hem de dinleme yeteneğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Günlük hayatın her anında, izlenebilecek dizilerle kişinin İngilizce öğrenmesi hızlanacaktır. Bu dizilerin İngilizce öğrenmeye en önemli katkılarından biri de;  günlük konuşma diline dair birçok kalıbı barındırmasından geçmektedir. Diziler, her ne kadar başta Türkçe alt yazılı olarak izleniyor olsa da; en ideal dil gelişimi için daha sonraları İngilizce alt yazılı olarak izlenmelidir.

4. İngilizce kitaplar, gazeteler ve dergiler okuyun.

İngilizce geliştirmek için uygulanacak en etkili çalışmalardan biri ise, kişinin İngilizce seviyesine uygun olan kitap, gazete ve dergileri okumasından geçmektedir. İlk etapta okuma hızı yavaş ya da çoğu kavram anlaşılmaz olsa da; uzun süren çalışmalar sonucunda kişinin İngilizce anlama yeteneği gelişecektir.

Bu konuda verilebilecek olan tavsiyeler şunlardır: İngilizce seviyeye uygun olan haberleri Levels In English üzerinden takip edilebilmektedir. Aynı zamanda bireylere, Newsweek ya da The Guardian gibi gazeteler de çevrimiçi olarak incelenme şansı sunmaktadır. Son olarak BBC’nin web sitesine girilerek oradan çeşitli kaynaklara ulaşma imkanı mevcuttur.

Kitap konusunda ise, en az zorlanmak adına daha önce okunulan ve Türkçe halleri bilinen hikaye kitapları tercih edilmesi uygun olacaktır. Takip edilecek İngilizce yayınevleri ise: Penguen Readers ve Mira Publishing gibi önemli gibi yayınevleridir.  

5. Yabancı arkadaşlar edinin.

Yurt dışına çıkmadan yabancı insanlarla tanışma şansı, birçok insana göre oldukça zor görünmektedir. Ancak günümüz dünyasında bu, son derece kolay ve erişilebilir bir durumdur. İnsanların birbirleriyle mektup arkadaşı olmasına imkan tanıyan veya birbirlerine karşılıklı olarak dil öğretebildikleri çeşitli sosyal platformlar mevcuttur. Italki.com veya interpals.com, Tandem gibi platformlar üzerinden yabancı arkadaşlar edinebilmekte ve İngilizce bilmiyorum diyen herkes bu şekilde İngilizce seviyesini geliştirmektedir.

6. İngilizce podcastler dinleyin.

İngilizce şarkılar dinleme konusuyla benzer özellikler gösteren bu maddede, kişinin İngilizce öğrenmesi konusunda sağladığı katkılar da benzerdir. Ancak podcastlerde birtakım farklılıklar mevcuttur. Burada bireyler kendi ilgi alanlarına göre çeşitli konularda podcastler dinlerken, hem kendini geliştirmekte hem de İngilizce öğrenmektedir. Bilinen podcast erişim kanalları şunlardır: BBC Learning English ve Freakonomics en ünlü podcast kanallarıdır. Ancak kişinin, müzik dinleme uygulaması olan Spotify’da da bulunan çeşitli podcastleri de keşfetme şansı mevcuttur.

7.Sesli Kitap Dinleyin.

Sesli kitap dinlerken İngilizce öğrenmek, ‘’İngilizce bilmiyorum ne yapmalıyım?’’ sorusuyla mücadele eden herkese önerilebilecek alternatiflerin başında gelmektedir. İngilizce kelime ezberleme tekniklerinden en önemlileri arasında sayılan sesli kitapta, tıpkı müzik dinliyor gibi bir kitabı dinlemek mümkündür. Günlük hayatın her anında dinlenen sesli kitaplar sayesinde, İngilizce öğrenen herkes hem İngilizce metinlere aşina olacak, yeni kelimeler öğrenecek ve aynı zamanda kelimelerin okunuşunu da eş zamanlı olarak keşfedecektir.

Sesli kitap dinlemenin en önemli avantajlarından biri de, kişinin kitabın herhangi bir bölümü ya da cümlesini dilediği kadar dinlemesi gelmektedir. Böylece anlaşılmayan kısımlar, zamanla anlaşılmakta ve bu durum da bireylerin İngilizce kelime öğrenmesi ve İngilizce listening seviyesini de geliştirmektedir. Aynı zamanda istenilen hızda, istenilen aksanda dinlenebilen sesli kitaplar, kişilerin kendilerine en uygun olan konuşma şeklini de keşfetmesine yardımcı olmaktadır. Bu aşamaları uygulayan herkes zamanla İngilizce bilmiyorum derdinden kurtulur hale gelmektedir.

8. Mobil uygulamalar kullanın.

Kişilerin günlük hayatta telefon ile ne kadar vakit geçirdiği düşünüldüğünde, İngilizce öğrenmek için en etkili yollardan birinin de telefon üzerinden kullanılacak mobil uygulamalar sayesinde olduğu kolaylıkla tahmin edilmektedir. İngilizce öğrenmek isteyen herkes telefonuna indirdiği uygulamalar sayesinde gerek İngilizce dil bilgisi kurallarını öğrenebilir, kelime çalışabilir veya dizi izleyebilmektedir. Burada kişinin ihtiyaçlarına göre zengin bir uygulama alternatifinden söz edilmektedir.

Busuu, Duolingo ve Lingualeo programları, ‘’İngilizce bilmiyorum ne yapmalıyım?’’ diyenlerin başvurduğu ilk uygulamalardır. Bu programlar ile sıfırdan İngilizce öğrenmek mümkün olduğu gibi; kişiler kendi seviyelerine de en uygun bir şekilde ilerleme şansına sahiptir. Bu programlar aracılığıyla herkes cümle kurmayı öğrenebilir, dinleme yeteneğinizi geliştirebilir ve aynı zamanda yeni kelimeler öğrenebilmektedir. Memrise isimli uygulama da İngilizce öğrenme konusunda başarılı kabul edilmektedir. Tıpkı diğer üç uygulamada da olduğu gibi, Memrise üzerinden İngilizce öğrenilmekte ancak bunun yanında sadece İngilizce değil; diğer diller de çalışılabilmektedir. Bu uygulama sayesinde dünyadaki konuşulan her dil hakkında pratik yapılabilmektedir.

9. Yurt dışına gitme imkanlarını keşfedin ve değerlendirin.

İngilizce öğrenmek konusunda en etkili yollar içeriğin her kısmında genel olarak ifade edilmiştir. Tüm anlatılanlardan da anlaşılacağı üzere, bir dili öğrenmek için yapılması geren temel şey; o dile maruz kalmaktır. En kısa sürede İngilizce öğrenmek için yapılacak şeylerden biri de yurt dışına gitmektir. İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu bir yerde yaşamak, kişinin başta zorlansa da sınırlarını aşmasına yardımcı olacaktır.

Yurt dışına gitmek için dil okulları, sertifika programları ya üniversite eğitimi gibi pek çok alternatif mevcuttur. Bu alternatifler görece pahalı olarak nitelendirilse de; çeşitli gönüllü kuruluşlar aracılığıyla projelerde görev alarak yurt dışında gidilme şansı da mevcut olmakta, kalacak yer ve yiyecek ihtiyaçlarınızı ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Üniversite döneminde öğrencilerin yararlandığı Erasmus programı da, İngilizce öğrenme konusunda ‘’İngilizce bilmiyorum’’ diyen herkese yardımcı olacak imkanlardan biridir. Bunun dışında en çok bilinen imkanlardan bir diğeri ise Work and Travel uygulamasıdır. Son olarak yurt dışına uygun fiyatla gidilebilecek bir diğer yöntem ise Avrupa’nın çeşitli yerlerine trenle gitmenize olanak sağlayan Interrail’dir.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI