En İyi İngilizce Geliştirme Yöntemleri

İngilizce öğrenen herkesin planladığı şeylerin başında İngilizce geliştirme yöntemleri gelmektedir. Ancak İngilizce öğrenmek isteyenler, kesinlikle tek tip bir öğrenme şekli tercih etmemelidir çünkü bu dilin kendi içinde çeşitli aşamaları bulunmaktadır. Bunlar; listening-reading-writing-speaking olarak bilinmektedir.

İngilizce öğrenen herkesin planladığı şeylerin başında İngilizce geliştirme yöntemleri gelmektedir. Ancak İngilizce öğrenmek isteyenler, kesinlikle tek tip bir öğrenme şekli tercih etmemelidir çünkü bu dilin kendi içinde çeşitli aşamaları bulunmaktadır. Bunlar; listening-reading-writing-speaking olarak bilinmektedir.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Her bir bölümde ilerleme kat etmek için uygulamanız gereken farklı öğrenme metotları bulunmaktadır. Bu yazıda sizlere İngilizce geliştirme yollarından bahsedilecek ve her bir İngilizce bölümü için ayrıca açıklama belirtilecektir. En iyi İngilizce yöntemleri için içeriğin devamına göz atabilirsiniz, hazırsanız başlayalım.

İngilizce Listening Geliştirme Yöntemleri

İngilizceyi tam olarak öğrenmek isteyenler dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerine de eş zamanlı olarak hakim olmalıdır. Bu nedenle aşağıda verilen yöntemleri ayrı ayrı uygulayarak İngilizce konusunda başarılı olmak kaçınılmazdır. Bahsedeceğimiz ilk konu ise İngilizce listening geliştirme yollarıdır.

Listening Geliştirme İçin Okuyarak Dinleme

Listening için İngilizce geliştirme yolları ve yöntemleri arasında olan en önemli yollarından biri de okumak ve dinlemeye ilişkindir. Okuyarak dinleme yöntemine göre esas olan;  önce metni okunması, sonra kişilerin anlamadığı kelimeleri işaretlemesi üzerinedir. Kelimelerin tam olarak anlamının kavranmasının yanında; metni sesli olarak okumak ve dinlemek de İngilizce listening geliştirmek için son derece faydalıdır.  

Bu yöntem sayesinde, dinleme becerilerini geliştirmek için gerekli olan kelimelerin telaffuzunu da eş zamanlı olarak duymanız mümkündür. Bu nedenle kelimelerin doğru telaffuzunu da öğrenmeye çalışmak ve kavramak; kişilerin İngilizce bilgisini geliştirmesi açısından da değerlidir.  

Eğer okunan metin uzunsa ve çok sayıda yeni kelime içeriyorsa, onu parçalara ayırarak okumak ve dinlemek daha etkili olacaktır. Kısacası İngilizce listening geliştirmek için bir metni okuyarak dinlemek faydalı yöntemlerin başında gelmektedir.

Listening Geliştirme İçin Okumadan Dinleme

İngilizce dinleme becerilerini geliştirme yollarından bir diğeri yolu da, İngilizce metinleri okumadan dinlemektir. Daha önce duymadığınız bir metni dinlemek ve metni takip etmemek bu aşamada önemlidir.  Bu aşamadaki esas amaç, dinlemek ve işitme duyusunu geliştirmektir. Bu sayede İngilizce anlama ve dinleme seviyesi büyük bir ilerleme kat edecektir. İlk aşamada her ne kadar, yeni başlayanlar için bu yöntem biraz zor olsa da, kişinin kendini geliştirmesi için yardımcı olacaktır.  

Listening Geliştirme İçin Söylenenleri Tekrar Etmek

İlk aşamada her ne kadar kişi bir şey anlamadığını iddia etse de; İngilizce listening geliştirme yöntemleri arasında en etkili olanlardan biri de söylenenleri tekrar etmektir. Tekrar tekrar dinlemek, bilinmeyen kelimelerin anlamlarını ve telaffuzlarını öğrenmek için bu yöntem, son derecede kullanışlıdır. Bu yöntemde söylenenleri tekrar etmek, kişinin telaffuzunun gelişmesine de yardımcı olacaktır. Ayrıca kelime konusunda vurgu öğretmek için de harika yöntemlerden biri de budur.  

İngilizce Reading Geliştirme Yöntemleri

Reading için İngilizce geliştirme yolları ve yöntemleri arasında yer alan birkaç önemli metot yer almaktadır. İngilizce roman ya da basit hikayeler okumak, İngilizce gazete ve dergi yayınları takip etmek ve yabancı arkadaşlar edinerek onlarla pratik yapmak İngilizce geliştirme yöntemleri arasındadır. 

Reading Geliştirme İçin Kitap Okumak

Yabancı dil öğrenirken kazanılan her bilginin günlük hayatta uygulanması önemlidir. Bilgiler bu şekilde kalıcı hale getirilmektedir. İngilizce okuma bilgisini geliştirmenin en temel yollarından biri de, İngilizce kitap okumaktır. İngilizce kitap okumakla kast edilen her türlü İngilizce materyalin okunması şeklinde genellenebilir. İngilizce kitap okuma sürecine görece daha kolay olan hikaye gibi kısa eserlerden başlamak gerekmektedir.

Hikaye kitapları, İngilizce kitap okumanın ilk ve en temel adımıdır. İngilizce hikayeler, tıpkı Türkçe öğrenen bireylerin de tercih ettiği gibi, bir dili öğrenen herkesin okuduğu ilk eserlerdendir. Bu nedenle İngilizce öğrenmek isteyenler de; İngilizce hikayeleri okumalıdır. Çünkü hikayeler, bilindiği üzere diğer edebi eserlerden daha basit bir dil kullanmakta ve günlük hayatta meydana gelen olay ve durumları ağırlıklı olarak içermektedir. Bu nedenle hikaye kitapları, yeni başlayanların İngilizce okumaları için son derece uygundur.

Yalnızca başlangıç seviyesi için değil; farklı seviyede İngilizce okuma yapanlar için de çeşitli okuma alternatifleri mevcuttur. Farklı seviyelere göre hikaye kitaplarının mevcut olmasının yanında; daha ileri seviyede olanlar zamanla roman gibi daha ağır dilli eserler de tercih edebilmektedir.

İngilizce geliştirme kitapları konusunda ilk olarak daha önce okuduğunuz ve Türkçe halini bildiğiniz hikaye veya diğer konulu çeşitli kitaplardan da başlayabilirsiniz. Ancak farklı kitaplar da okumak isterseniz, İngilizce geliştirmek için kitaplar konusunda eserler çıkaran Penguen Readers, Mira Publishing gibi yayın evlerinin çıkardığı seviyenize uygun kitapları da inceleyebilir ve kendiniz için uygun olan kitabı belirleyebilirsiniz.

Reading Geliştirme İçin Yabancı Arkadaş

İngilizce reading geliştirmek için bolca pratik yapmak son derecede faydalıdır. Bunun en iyi örneğini de yabancı arkadaş edinmek oluşturmaktadır. İngilizce geliştirmek için yabancı arkadaş edinmek isteyenler çeşitli uygulamaları akıllı telefonlarına indirebilir, internet siteleri aracılığıyla yabancı bireylerle tanışabilir ya da ERASMUS gibi öğrenci değişim programlarını tercih edebilmektedir.

Yurtdışına çıkmadan yabancı insanlarla nasıl tanışacağım diye düşünmeniz doğal olsa da aslında bu durum doğru değildir ve artık değişen dünya koşulları nedeniyle çeşitli imkanlarınız mevcut olmaktadır. Mektup arkadaşı edinebilmenize imkan tanıyan, karşılıklı olarak birbirinize bildiğiniz dilleri öğretebileceğiniz çeşitli sosyal platformlara internet aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Italki.com veya interpals.com gibi sitelerden de arkadaş edinebilir ve bu şekilde dilinizi geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda tandem gibi telefon üzerinden erişim sağlayabildiğiniz uygulamalarla yabancı arkadaşlar edinebilirsiniz.

Reading Geliştirme İçin İngilizce Oyun Oynamak

İngilizce reading geliştirmek için oyunlar oynamak da, İngilizce kelime bilgisini artırma ve kişinin okuduğunu da anlama gibi çeşitli konularda bireylere katkı sağlayan temel aktivitelerdendir. İngilizce öğrenmek için en eğlenceli yollardan biri olan İngilizce oyunlar sayesinde; kişiler eğlenirken farkında dahi olmadan İngilizce kelime haznesini geliştirmektedir.

İngilizce geliştiren oyunlar ağırlıklı olarak yalnızca kelime öğretme amacıyla değil; kişilerin eğlenmesi amacıyla hayata geçirilmişlerdir. İngilizce kelime oyunları olarak da bilinen bu oyunlar, kişilerin dil becerilerini geliştirmek ve onlara İngilizce öğrenme konusunda motivasyon sağlamak ve zihnini etkili kullanmayı da bireylere kazandırmaktadır. 

İngilizceyi geliştirmek için oyunlar hakkında verilebilecek birkaç öneri ise şunlardır: The Grammar of Doom, Wordshake, ESL Crossword Puzzles, Freerice, Scrabble, ABC Countdown, Monkey Puzzles, Word Whomp, Boggle, Hangman, 20 Questions, Word Cookies, Word Connect, Wordfix Game… Bu oyunların bazıları internete bağlı olmadığınız çevrimdışı durumlarda da oynanabildiğinden; internetin çekmediği çeşitli anlarda da size eğlenceli dakikalar yaşatabilmektedir.

Standart İngilizce kelime oyunlarından farklı olarak; İngilizce geliştirmek için oyunlar kategorisinde en yaygın olarak verilebilecek bir diğer oyun da Call of Duty’dir. Dünyaca ünlü bir aksiyon oyunu olan Call of Duty sayesinde de İngilizce öğrenmek mümkün olup; çok sayıda kişi İngilizce öğrenirken Call of Duty oyunundan faydalanmıştır.

İngilizce Writing Geliştirme Yöntemleri

İngilizce writing geliştirmek için bilinen faydalı birkaç yöntem mevcuttur. Bunlar sırasıyla: chat yapmak ve haber yazmak olabilmektedir. Aşağıda her bir başlıkla alakalı ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Writing Geliştirme İçin Chat Yapmak

İngilizce writing geliştirmek için yapılabileceklerin başında ise chat yapmak gelmektedir. Chat yapmak için bilinen çeşitli yabancı dil platformları bulunmaktadır. Bunların yanında, yurt dışında yaşayan akrabalar, arkadaşlar İngilizce pratik yapabileceğiniz diğer kişilerdir.

İngilizce chat yapmak için teknolojiden faydalanmak da son derecede mantıklı bir çözümdür. Günümüzde teknolojinin giderek geliştiği düşünüldüğünde, teknolojiden yararlanarak İngilizce yazılı iletişim araçlarını kullanarak İngilizce öğrenmek son derecede mantıklıdır.  Kişiler İngilizce yazarak ve çalışarak kendilerini rahatlıkla geliştirebilmektedir. Messenger, WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarının yanında Hello Talk, Tandem gibi çeşitli uygulamalar da İngilizce pratik yapmak için son derecede uygundur. Bu uygulamalarda, dilbilgisi hatalarını öğrenmek de mümkündür.  

Writing Geliştirme İçin Hikaye Yazmak

İngilizce yazı yazmak için, genel olarak İngilizce cümle kurma biçimlerini, yani cümle dizilişlerini öğrenmek, bolca kelime bilgisine sahip olmak ve İngilizcede yaygın olarak kullanılan çeşitli kalıpların nerede ve hangi zamanda kullanılacağını bilmek son derecede önemlidir.

Bu sorunu da çözmenin en efektif yolu, İngilizce dil bilgisi kurallarını öğrenmekten geçmektedir. İngilizce yazma becerisini geliştirmek için İngilizce zaman kavramlarını, soru kalıplarını, bağlaçları ve aktif – pasif cümle ayrımı gibi temel konuları öğrenmek ve bunlarla ilgili çeşitli yazma egzersizleri yapmak konunun kalıcı hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu yazma kuralları da İngilizce hikayeler yazarak veya kısa metinler ortaya çıkarılarak pekiştirilmektedir.

İngilizce writing konusunda ilerlemek için yapılabilecek bir diğer yöntem de blog yazmak olarak ortaya konmaktadır. Hikaye yazmaktan farklı olarak blog, kişilerin bir nevi sanal günlüğüne denk gelmektedir.  Son dönemlerde internet üzerinde çok farklı konular hakkında pek çok blog yer almakta ve insanlar hissettiklerini ya da bir konuda hakkındaki deneyimlerini İngilizce bloglarda karşı tarafa aktarmaktadır. Bu anlamda bloglar, hem reading hem de writing için uygun metinlerdir.

İngilizce blog yazmak, düzenli olarak İngilizce metin yazıldığı için kişilerin İngilizce writing yeteneklerini geliştirme konusuna doğrudan katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu kişiler, İngilizce blog yazarken hem yeni kelimeler öğrenmekte ve öğrenilen gramer kuralları ya da çeşitli cümle kalıplarını bir arada kullanarak bilgilerini kalıcı hale getirmektedir.

İngilizce Speaking Geliştirme Yöntemleri

Özellikle ülkemizde İngilizce konusunda kişilerin en çok eksikliğini duyduğu konu speaking olup; bireyler İngilizce konuşma konusunda zaman zaman kendilerini yetersiz görmektedir. İngilizce konuşmak her ne kadar zor gibi görünse de; birkaç çalışma yöntemiyle speaking konusunda ilerleme kat etmek mümkündür. Bunlar: İngilizce düşünmek, konuşma pratiği yapmak ve şarkı söylemektir. Aşağıda her bir başlık ayrıntılı olarak ifade edilmiştir.

Speaking Geliştirme İçin İngilizce Düşünmek

İngilizce düşünmek, özellikle İngilizce konuşma ve yazma kısımlarında bireylerin işlerine yaramaktadır. İngilizce düşünmekle anlatılmak istenen şey,  İngilizce olarak bir şeyi konuşurken ve yazarken, aksan, tonlama, kelime seçimi, ifadelerin kullanımı, fiillerin telaffuzu, deyimler ve atasözleri gibi çeşitli alanlarda İngiliz dilinin özelliklerini dikkate alarak ilerlemek anlamındadır.

Çünkü İngilizce ve Türkçe birbirinden farklı iki dil olmasının yanında iki farklı kültür sonucu oluşmuş dillerdir. Bu nedenle bu iki dilin kendilerine özgü gibi kültürel ve tarihsel arka planları olmaktadır. Bu nedenle İngilizce öğrenmek isteyenler ilk olarak İngilizce düşünme konusunda kendilerini geliştirmelidir.

Speaking Geliştirme İçin Konuşma Pratiği Yapmak

İngilizce speaking geliştirmek için yapılacak en önemli eylemlerden biri, konuşma pratiği yapmaktır. Çünkü bilindiği gibi, bir konuda kendini geliştirmek için o konuya mümkün olduğunca maruz kalmak gerekmektedir. Bu şekilde düşünüldüğünde bireylerin öğrendiklerinizi konuşmanıza uygulamaya çalışmaları gerekmekte ve bu sayede konuşma becerileri gelişmektedir.

Eğer herhangi bir konuda bolca pratik yapılırsa o konuyla alakalı daha fazla kelime ve kullanım kalıplarını öğrenmek mümkün olacaktır. Bunu yapmak için de daha önce bahsedildiği gibi çeşitli chat programları ve sosyal medya araçlarından sanal olarak faydalanabilir; ya da arkadaşlarınız veya akrabalarınızla iletişime geçebilirsiniz.

Speaking Geliştirme İçin Şarkı Söylemek

Günlük hayatının her anında müzik dinlemeyen insan sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Müzik dinlemek bireylerin gerçekleştirdiği en yaygın hobilerden biridir. Bu eylemi gerçekleştirirken İngilizce konusunda kişilerin kendilerini geliştirmesi son derece akıllıca olup; aynı zamanda uygulanabilirdir.

Bunu yapmak için sevdiğiniz türlerde çeşitli İngilizce şarkılar keşfetmeniz ve şarkıları dinlerken şarkının sözlerini internetten eş zamanlı olarak açarak, dikkatli bir biçimde dinlemeniz ve söylemeye çalışmanız speaking becerilerinizi geliştirmeniz için oldukça etkili bir yoldur.

Şarkı söyleme yolu sayesinde, İngilizce öğrenen kişiler bilmedikleri kelimeleri sözlük yardımıyla da keşfetmekte, çeşitli cümle yapılarını öğrenmektedir. Aynı zamanda bu sayede yalnızca konuşma değil dinleme ve dolaylı olarak yazma becerisi de gelişmektedir.  

Speaking geliştirme için şarkı söylemek, İngilizce tonlama çalışmaları yapmak ve fonetik öğrenmek için de en basit ve etkili yollardan biridir. Bireylerin şarkı dinlemesi, aynı zamanda onların ritim, tonlama ve çeşitli aksanları keşfedip öğrenmesine de yardımcı olmaktadır. Müziğin bilinen güçlü bir hatırlanma yeteneği mevcuttur. Bu sayede İngilizce şarkı eşliğinde İngilizce öğrenenlerin edindiği bilgiler de kolay hatırlanabilir olacaktır.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

One thought on “En İyi İngilizce Geliştirme Yöntemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI