YDS’ye Nasıl Çalışılır? YDS Çalışma Yöntemleri

YDS, her yıl binlerce insanın girdiği ve adayların İngilizce yeterliliğinin ölçüldüğü sınav türüdür. YDS'ye hazırlık için en geçerli yöntemlerin, YDS'ye girecek adaylar için sonuç değiştirici olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle YDS’ye girecek ve iyi puan almak isteyen adaylar evde YDS’ye hazırlanmak yöntemlerini uygulamalıdır.

YDS, her yıl binlerce insanın girdiği ve adayların İngilizce yeterliliğinin ölçüldüğü sınav türüdür. YDS’ye hazırlık için en geçerli yöntemlerin, YDS’ye girecek adaylar için sonuç değiştirici olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle YDS’ye girecek ve iyi puan almak isteyen adaylar evde YDS’ye hazırlanmak yöntemlerini uygulamalıdır.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Bu yazıda sizlere YDS’de hangi türde sorular sorulduğundan ve YDS hazırlık yöntemleri arasında en etkili olanlardan sırasıyla bahsedilecektir.

YDS’de Hangi Türde Sorular Sorulur?

YDS çalışma için bilinmesi gerekenlerden ilki YDS soru tipleridir. Genel itibariyle yapısına bakıldığında YDS, sınava giren adayların İngilizce gramer bilgisi, kelime bilgisi, okuma ve anlama gibi becerilerini test etmeyi ve buna uygun puan vermeyi amaçlamaktadır.

Bu nedenle YDS nasıl çalışılır sorusunun yanıtı ilk olarak sınavda çıkacak soru tiplerini bilmek ve bunlara çalışmak üzerinden olmalıdır. YDS’de adaylara 80 soru sorulmakta ve sınavdaki soru tipleri şu şekilde olmaktadır:

YDS’nin ilk 16 sorusu: vocabulary (kelime), preposition (edat), tense (yüklem), connectors (bağlaç), relative clauses (sıfat cümleciği), noun clauses (isim cümleciği) ve diğer dil bilgisi soruları şeklinde oluşmaktadır. İlk 16 soru içinde; vocabulary kısmından 1 noun (isim), 1 verb (fiil), 1 adjective (sıfat), 1 adverb (zarf), 2 phrasal verb (takım fiil) olmak üzere 6 soru sorulmaktadır. Geri kalan sorular ise yukarıda bahsedilen diğer konulara ilişkindir.  

YDS’nin diğer kısımlarında ise 10 adet YDS cloze Test sorusu yer almaktadır. 2 paragraf için 5’er soru adaylara sorulmaktadır. Daha sonra ise 10 tane YDS cümle tamamlama soru örnekleri verilmektedir. 6 adet YDS çeviri sorusu ise bir diğer soru tipidir. Bunların ardından sırasıyla: toplam 20 paragraf sorusu, 5 YDS diyalog tamamlama sorusu, 4 YDS eş anlamlı cümle sorusu, 4 adet YDS paragraf tamamlama sorusu ve son olarak 5 ilgisiz cümle sorulmaktadır.

YDS’yi Kazanmakta Motivasyon Önemi Nedir?

YDS, bir çalışma süresi gerektiren ve adayların ilk etapta diğer tüm sınavlarda olduğu gibi zorlanacağı türden bir sınavdır. Bu nedenle YDS’yi kazanmak için adayların çalışma aşamasında da, sınav esnasında da motivasyonlarını kaybeden o ana odaklanmaları son derece önemlidir.

Dilerseniz tüm YDS taktiklerini keşfedin; eğer sınava hazırlanmak için uygun iç motivasyonunuzu taşımıyorsanız çalışmanız uzun süreli olmayacaktır. Bu nedenle YDS’ye hazırlık için kendinizi motive etmeniz ve en ufak bir başarısızlıkta pes etmemeniz gerekmektedir.

YDS Geçmiş Yılda Çıkan Soruları Çözmek Neden Önemlidir?

YDS’de geçmiş yılların sorularını çözmek sınavda çıkması muhtemel soru tiplerine aşina olmak açısından önemlidir. Üstelik sınava giren adaylar genellikle sınav süresinin azlığından ve dolayısıyla soruları yetiştirememekten yakınmaktadır. Bu nedenle geçmiş sınav sorularını özellikle süre tutarak çözer ve tıpkı sınav ortamında olduğu gibi tek seferde tamamlarsanız; sınav koşulları için daha hazır olacağınız kesindir.

YDS çıkmış soruları incelemek için ÖSYM’nin kendi sitesine de göz atabilirsiniz. 2019 yılı ve öncesine ait Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nda (YDS) çıkan tüm sorular ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından adayların inceleme yapabilmesi adına erişime hazır halde bulunmaktadır. Dilerseniz www.osym.gov.tr ana sayfasında yer alan “Geçmiş Yıllardaki Sorular” sekmesinden geçmiş YDS sorularına ulaşabilir ve geçmiş yılların sorularını çözerek kendi sınav ortamınızı oluşturabilirsiniz.  

YDS’ye İlk Kez Gireceklerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

YDS’ye ilk kez girecekler öncelikli olarak sınavda ne türden soruların çıktığını bilmeli ve buna uygun bir çalışma metodu oluşturmalıdır. Öncelikli olarak gramer ve okuduğunu anlama bilgisinin ölçüldüğü YDS için belli başlı çalışma yöntemleri mevcuttur. Sizler de aşağıda verilen listedeki adımları uygulayarak YDS’de başarılı olabilir; dilerseniz kendinize en uygun metotları da ekleyebilirsiniz.

  • Kendi seviyenize uygun gramer kaynağı bulmak
  • İnternetten bol bol yabancı metinler okumak
  • Kelime ezberleyin, YDS’de en çok çıkan kelimeleri öğrenmek
  • İngilizce prefix(ön ek) ve suffex(son ek) leri ve kelimelere kattığı anlamlara bakmak
  • Cümlelerde yaygın olarak kullanılan preposition konusunu öğrenmek
  • Bol bol metin okuması yapmak
  • YDS deneme sınavları çözmek

Daha Önce YDS’ye Girmiş Birisi Puanını Nasıl Yükseltebilir mi?

Daha önce YDS’ye girmiş olan birisi muhtemelen kendisi için en uygun YDS sınavına hazırlık yöntemini keşfetmemiş, düzenli olarak çalışmamış ya da çalışma motivasyonunu kaybetmiş olabilir. Bu nedenle daha önce YDS’ye girmiş birisi her ne puan alırsa olsun, tekrar çalıştığı ve eksik olan noktaları tamamladığı takdirde puanını yükseltebilecektir.

YDS’ye Hazırlıkta En Geçerli Yöntemler

İçeriğin bundan sonraki kısımlarında YDS’ye nasıl çalışılır ve YDS hazırlıkta en iyi yöntemler hangileridir sorularına yanıt alınacaktır. Aşağıda verilen yöntemleri uygulayarak YDS’den istediğiniz puanı almanız son derece kolaydır.

1.Disiplinli Bir Çalışma Programı Hazırlayın

Bahsedilen tüm bu YDS konularını göze alarak ve sınava ne kadar zaman kaldığını da planlayarak YDS çalışma planı oluşturmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu plana göre eksik olan konularınız üstüne çalışarak ve sınavdaki tüm konuları göz alarak ilerlemeniz sınavda başarılı olma şansınızı artıracaktır. Aynı zamanda YDS deneme sınavları için de çalışma programınızda ayrı bir başlık açabilirsiniz.

2.Çalışma Alanınızı Düzenleyin

YDS çalışırken dikkatinizin dağılmaması için çalışma alanınızın düzenlenmesi ve sınava uygun kaynakların çalışma masanızın üzerinde olması, ders çalışma konusundaki ilginizi de taze tutacaktır. Ancak çalışma alanınızda çok fazla kaynak ya da eşyanın değil; yalnızca o an kullanacağınız şeylerin bulunması da dikkatinizin taze kalması açısından son derece elzemdir.

3.Tüm Güncel İngilizce İçeriği Okuyun

Daha önce de belirtildiği gibi YDS’de başarılı olmak için çok sayıda İngilizce kaynak okumak şarttır. Bunların başında İngilizce gazeteler, İngilizce dergiler ya da çeşitli okuma parçaları gelmektedir. YDS çalışma konusunda başarılı olmak ve YDS’de iyi puan almak için bolca İngilizce güncel içerikleri okumanız gerekmektedir.

4.İngilizce Düşünmeye Çalışın

İngilizce düşünmeye çalışmak da okuduğunuzu anlamak, paragraf ve çeviri cümlelerinde başarılı olma konusunda etkili yöntemlerdendir. Eğer İngilizce düşünme konusunda kendinizi geliştirirseniz, YDS veya YÖKDİL’de başarılı olmanız son derece kolaydır.

5.Türkçe Duyduğunuz Cümleleri İngilizceye Çevirin

İngilizceden Türkçeye ya da Türkçeden İngilizceye çeviri konusu YDS’ye hazırlık için önemli konulardandır. YDS sınavına nasıl çalışılmalı sorusunun en önemli cevaplarından biri de bol bol cümle çevirisi yapmaktır. Bu nedenle duyulan cümleleri İngilizceye çevirerek çeviri yeteneğinizi geliştirebilir ve dolayısıyla YDS’den iyi bir puan alabilirsiniz.

6.İngilizce Film ve Dizi İzleyin

YDS hazırlıkta en etkili yöntemlerden sonuncusu genel olarak İngilizce öğrenmenize katkı sağlayacak İngilizce film ve dizi izlemektir. İngilizce geliştirmek konusunda da ilk duyulan yöntemlerden biri olan İngilizce dizi ve film izlemek; YDS sınavına hazırlanırken de bireylere fayda sağlamaktadır.

Özellikle sevilen herhangi türdeki dizileri izlemek, kişilerin dikkatini de korumaları ve eğlenmeleri için etkili olmaktadır. Aynı zamanda İngilizce film ya da dizi izlemek hem İngilizce seviyesini hem de bireylerin kültürünü büyük ölçüde gelişecektir.

Okula, işe ya da bir seyahate çıkılırken, telefona indirilen kısa süreli diziler sayesinde yolculuk daha keyifli bir hale gelmekte hem İngilizce seviyesi gelişmektedir. Aynı zamanda bu dizi ya da filmler sayesinde günlük konuşma diline dair birçok kalıp da öğrenilmektedir. İlk etapta diziler, Türkçe alt yazılı bir biçimde izlenilse de sonra İngilizce alt yazılı olarak da takip edilmelidir.  

YDS’ye Hazırlanmak için Gruplar Nelerdir?

YDS’ye hazırlık için İngilizce seviyesine göre farklı gruplar mevcuttur. Bu gruplar ön hazırlık grubu, YDS hazırlık grubu ve temel akademik çeviri grubudur. Her birinin amacı farklı olmakla birlikte, İngilizce seviyelerine göre farklılık göstermekte ve adayların gerek YDS gerekse YÖKDİL’de iyi bir puan almalarını amaçlamaktadır. Aşağıda verilen ayrıntılı bilgileri inceleyerek üç grup hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ön Hazırlık Grubu

Ön hazırlık grubu, adından da anlaşılacağı üzere; İngilizceye yeni başlayanlar ya da uzun süre İngilizceyle ilgilenmemiş olan adaylar için oluşturulmuştur. Bu gruba girenler ilk olarak YDS için temel altyapıyı kazanmakta, İngilizcenin çok temel aşamalarından öğrenmeye başlamaktadır.

Ön hazırlık grubunda İngilizceye dair en temel bilgiler anlatılmaktadır. Burada kısaca belirtmek gerekirse basitten zora doğru ilerleyen gramer yapıları ve kelime çalışmaları öğrenilmektedir.

YDS Hazırlık Grubu

Ön hazırlık grubuna dahil olmayacak düzeyde İngilizce bilen ya da o grupta yeterli altyapıyı elde eden herkes YDS hazırlık grubuna dahil olmaktadır. Bu grupta YDS’de sorulması muhtemel tüm konuların üstüne gidilmektedir.

YDS hazırlık grubunda ilk olarak temel gramer bilgisinden başlansa da; daha sonrası için detaylı YDS soru tipi analizleri, YDS sorularının çözüm yolları gibi YDS’ye eksiksiz hazırlanmanızı sağlayacak tüm çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca paragraf sorularının çözümleri, okuduğunu anlama, kelime çalışmaları da YDS Hazırlık Grubu konusudur.  

Temel Akademik Çeviri Grubu

Temel akademik çeviri grubu ise genel olarak ifade edilmek gerekirse; hem YDS hem de YÖKDİL için yapılan ve adayların okuduğunu anlama becerisini geliştirmek üzere planlanan eğitim gruplarındandır. Bu grupta eğitim alanlar, okuduğunu anlama becerisini geliştirdiğinden gerek YDS gerekse YÖKDİL’de iyi puanlar alabilmektedir.

Kısaca belirtilecek olunursa temel akademik çeviri grubu adaylara sıfırdan akademik düzeyde çeviri yapılmasını öğretmek ve okuduğunu anlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu gruba katılanlar cümle düzeyinden başlayarak çeviri yapmayı öğrenmekte; aynı zamanda kelime bilgilerini de geliştirmektedir. Bu sayede  YÖKDİL ve YDS ’de okuma anlama sorularında daha başarılı olunması garantidir.  

Geçen Yıl YDS Nasıldı?

Henüz ÖSYM, 2020 yılı YDS için değerlendirme raporunu hazırlamamış olsa da; uzman kişi yorumlarını incelediğimizde bu sınavın ancak sınav çalışma metotlarına uygun olarak geçilebileceğini anlamamız mümkündür.

Çok sayıda insanın gerek akademik kariyer, gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında kullanmak için uygun puanları almaya çalıştığı YDS; Türkiye’de insanların sıklıkla girdiği sınavların başında gelmektedir. Bu nedenle YDS’de başarılı olmak için düzenli bir biçimde çalışmak ve çalışırken sınava en uyumlu materyalleri tercih etmek önem kazanmaktadır.

İNTER İNGİLİZCE

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI

  • Amerikalı native eğitmenlerle,
  • Seviyene uygun programla,
  • Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
  • Konuşmak istediğin konuyla,
  • Her ders sonrası değerlendirmeyle
  • İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Android: İngilizce Konuşma Pratiği | iOS: İngilizce Konuşma Pratiği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI