İngilizce Renkler, Türkçe Anlamları ve Okunuşları

İngilizce Renkler, Türkçe Anlamları ve Okunuşları

Kolayca İngilizce Kelime Öğrenmek İster misin?

İnter İngilizce: Kullandığı özel yöntemle kolayca kelime öğretiyor.

Ücretsiz İndirip Deneyin !

İngilizce renkler, İngilizce öğrenme sürecinde ilk olarak keşfedilen konuların başında gelmektedir. İngilizcenin temel konularından biri kabul edilen İngilizce renkler ve anlamları, bir nesneyi ifade ederken veya bir alışveriş yaparken kısacası hayatın her alanında kullanılmaktadır.

İçerikte sizlere İngilizce renkler ve okunuşları verilecek, ardından bir şeyin İngilizce rengini söyleme yolları öğretilecek ve son olarak İngilizce renkler testi ile bilginiz ölçülmeye çalışılacaktır.

İngilizce Renkler Tablosu ve Okunuşları

İngilizce renkler konusunun, İngilizcenin en temel noktalarından birini teşkil ettiğini daha önce belirtmiştik. Sizler de İngilizce renkler tablosunu inceleyerek, konuyu derinlemesine öğrenebilirsiniz. Bu tabloda İngilizce ana renklerin yanında ara renkler ve Türkçe karşılıkları da yer almaktadır.

Colors in English / İngilizce RenklerTürkçe Anlamlarıİngilizce Okunuşları
BlackSiyahBilek
WhiteBeyazVayt
GreyGriGırey
RedKırmızıRed
YellowSarıYelov
BlueMaviBlu
GreenYeşilGırin
PurpleMorPörpıl
PinkPembePink
OrangeTuruncuOrınç
BrownKahverengiBırawn
MaroonBordoMaruun
Navy BlueLacivertNeybi Blu
VioletEflatunVaylıt
SilverGümüş rengiSilvır
BeigeBejBej
OliveZeytin YeşiliOliv
TurquoiseTurkuazTurkuaz
GoldAltın rengiGold
CreamKremKırim
LilacLilaLaylık

İngilizce Renklerin Cümle İçinde Kullanım Örnekleri

Yukarıdaki tabloda İngilizce renkler ve anlamları verilmiştir. Şimdi ise sırasıyla İngilizce renkler ile ilgili cümleler verilerek, renklerin cümle içindeki kullanım örnekleri ifade edilecektir.

Aynı zamanda renklerin açık ya da koyu tonunda olduğunu vurgulamak için belli kalıplar kullanılmaktadır. Bunlar: light (açık), dark(koyu) ve bright(parlak) şeklinde örnek olarak verilebilir.

Hepimiz İngilizce öğreniyoruz, problem unutma da.

İnter İngilizce: Kullandığı özel yöntemle kolayca kelime öğretiyor.

Ücretsiz İndirip Deneyin !

  • Black – Siyah

I have two dogs. One is white and the other black.
İki köpeğim var. Biri beyaz; diğeri ise siyahtır.

That boy’s hair is black.
Şu çocuğun saçı siyahtır.

The car is black.
Araba siyahtır.

  • White – Beyaz

I saw a white dog jump over the fence.
Çitin üzerinden atlayan beyaz bir köpek gördüm.

My mother made me a white dress.
Annem bana beyaz bir elbise yaptı.

That candle isn’t white.
Şu mum beyaz değil.

  • Grey – Gri

This pencil is not grey.
Bu kalem gri değil.

The sky was grey.
Gökyüzü griydi.

Although he’s young, he has a grey beard.
Genç olmasına rağmen gri sakalı var.

  • Red – Kırmızı

I have two red fish.
İki kırmızı balığım var.

Her cheeks were tinged with red by the warmth of fire.
Ateşin sıcaklığı ile yanakları kızarmıştı.

She put all her jewels into a little red box.
Bütün mücevherlerini küçük kırmızı bir kutuya koydu.

  • Yellow – Sarı

Here’s a yellow rose.
İşte sarı bir gül.

Flowers are yellow.
Çiçekler sarı.

The leaves of the trees turn yellow in fall.
Ağaçların yaprakları sonbaharda sarıya döner.

  • Blue – Mavi

In 1853, the first blue jeans came out.
İlk mavi kotlar 1853’te piyasaya çıktı.

I can see a strange blue bird on the roof.
Çatıda garip mavi bir kuş görebiliyorum.

I painted the roof light blue.
Ben çatıyı açık maviye boyadım.

  • Green – Yeşil

He drank too much strong green tea.
Çok koyu bir yeşil çay içti.

The trees are green.
Ağaçlar yeşil.

There is green grass on the field.
Alanda yeşil çimler var.

  • Purple – Mor

If you mix blue and red, the result is purple.
Mavi ve kırmızıyı karıştırırsanız, sonuç mordur.

A purple carpet will not go with this red curtain.
Mor bir halı bu kırmızı perde ile gitmeyecek.

How many purple flowers are there?
Orada kaç tane mor çiçek var?

  • Pink – Pembe

My notebook is pink.
Defterim pembedir.

The rose is pink.
Gül pembedir.

We all laughed at his pink tuxedo.
Hepimiz onun pembe smokinine güldük.

  • Orange – Turuncu

My tie is orange.
Benim kravat turuncudur.

In the fall, when the days grew shorter and the nights colder, she watched the first frost turn the leaves to bright yellow and orange and red.
Sonbaharda, günler daha kısaldığında ve geceler daha soğuduğunda, o, ilk ayazın yaprakları parlak sarı ve portakal ve kırmızıya dönüştürmesini izledi.

He was wearing an orange jumpsuit and his hands were cuffed in front of him.
O, turuncu bir tulum giyiyordu ve elleri önünde kelepçeliydi.

  • Brown – Kahverengi

Do you think that brown hair is very beautiful?
Şu kahverengi saçın çok güzel olduğunu düşünüyor musun?

The medicine was a brown liquid.
İlaç kahverengi bir sıvıydı.

Ania has brown hair, but Magdalena has blonde hair.
Ania’nın saçı siyahtır ama Magdalena’nın saçı sarıdır.

  • Maroon – Bordo

She wore a maroon t-shirt.
O, bordo bir tişört giydi.

Look at this maroon bag!
Bu bordo çantaya bak.

My favourite colour is maroon.
Favori rengim bordodur.

  • Navy Blue – Lacivert

I’m looking for a navy blue raincoat, size 36.
36 beden, lacivert bir yağmurluk arıyorum.

The colour of skirt is navy blue.
Eteğin rengi laciverttir.

Navy blue is my favourite colour.
Lacivert benim en sevdiğim renktir.

  • Violet – Eflatun

If you mix blue and red, you get violet.
Eğer mavi ile kırmızıyı karıştırırsan eflatunu elde edersin.

I like the color violet.
Eflatun rengini severim.

A rainbow consists of red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet.
Bir gökkuşağı, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve eflatundan oluşur.

  • Silver – Gümüş rengi

This isn’t silver.
Bu gümüş rengi değil.

The silver balls are around the red ball.
Gümüş rengi toplar kırmızı topun etrafında.

I prefer silver rings to gold ones.
Gümüş renkli yüzükleri altın olanlara tercih ederim.

  • Beige – Bej

He tricked me into thinking that his favorite color is beige.
En sevdiği rengin bej olduğunu düşünmem için beni kandırdı.

She stained the wall beige.
Duvarı bej rengine boyadı.

Your beige sweater is beautiful.
Bej rengi kazağın çok güzel.

  • Olive – Zeytin yeşili

His eyes are olive.
Onun gözleri zeytin yeşili.

Olive color gives me peace.
Zeytin yeşili rengi bana huzur veriyor.

I bought an olive blouse.
Zeytin yeşili renginde bir bluz satın aldım.

  • Turquoise – Turkuaz

The turquoise color evokes the color of clear water, it’s a light and pale blue.
Turkuaz rengi berrak suyun rengini çağrıştırır, açık ve soluk mavidir.

Turquoise is a color widely used in Turkish culture.
Turkuaz, Türk kültüründe çok kullanılan bir renktir.

The sea is turquoise
Deniz, turkuaz rengidir.

  • Gold – Altın Rengi

The colour of cup is gold.
Bu kupa altın rengidir.

You can prefer a gold shoes rather than that one.
Onun yerine altın rengi bir ayakkabıyı tercih edebilirsin.

I need that gold blanket.
O altın rengi battaniyeyi istiyorum.

  • Cream – Krem

She bought a cream-colored bag.
Krem rengi bir çanta almış.

I love cream plates.
Krem rengi tabakları seviyorum.

He bought a cream pot.
Krem rengi bir saksı aldı.

  • Lilac – Lila

My mother loved lilac bushes so I planted some outside her door.
Annem lila renkli çalıları severdi, ben de kapısının önüne biraz diktim.

I really like the colour lilac.
Lila rengini gerçekten severim.

Lilac looks good on the laptop.
Lila, laptopta güzel görünüyor.

İngilizcede Bir Şeyin Rengi Nasıl Sorulur?

İngilizcede renkleri sormak için belli başlı cümle kalıpları kullanılmaktadır. Bir şeyin rengini sorma cümleleri genel olarak bilgi almak için kurulmaktadır. Aşağıda verilen İngilizce renk sorma cümlelerini ve onlara verilen alternatif cevapları görebilirsiniz.

  • What colour is it?
    O hangi renk?
  • What colour is the sun?
    Güneş hangi renktir?
  • What colour are the clouds?
    Bulutlar hangi renktir?
  • What colour are they?
    Onlar ne renk?
  • What colour are your pens?
    Kalemlerin ne renk?
  • What colour is Turkish flag?
    Türk bayrağı ne renktir?
  • What colour is her hair?
    Onun saçları ne renk?
  • What colour are his eyes?
    Onun gözleri ne renk?
  • What is his favorite colour?
    En sevdiği renk ne?
  • What colour is your car?
    Araban ne renk?
  • Which colour do you like?
    Hangi rengi seversiniz?
  • What is your favourite colour?
    En sevdiğin renk ne?
  • Do you have different colors?
    Farklı renkler var mı?
  • Does it have blue?
    Bunun mavisi var mı?

İngilizce renk sorma cümleleri genel olarak çeşitlilik göstermekle beraber bir şeyin hangi renk olduğunu sormak için ‘’What colour…’’ kalıbı kullanılmaktadır. Aşağıda bu sorulara verebileceğiniz alternatif yanıtları görebilirsiniz.

  • It is green.
    O, yeşildir.
  • The sun is yellow.
    Güneş sarıdır.
  • The clouds are white.
    Bulutlar beyazdır.
  • Her car is red.
    Onun arabası kırmızıdır.
  • My pens are colorful.
    Kalemlerim rengarenktir.
  • My favorite color is purple.
    En sevdiğim renk mordur.
  • This shirt is black.
    Bu tişört siyahtır.
  • We also have other colors.
    Başka renklerimiz de var.

İngilizcede Kırmızımsı, Yeşilimsi Nasıl Denir?

Gerek İngilizcede gerekse Türkçede bir rengin tam olarak anlaşılamadığı anlar olmaktadır. Böylesi durumlarda kişi, en yakın renge benzetmektedir. Kırmızımsı, sarımsı gibi… İngilizcede bir rengi ona yakın bir renkle ifade etmek istediğinizde İngilizcedeki -ish- son ekini kullanabilirsiniz. Bu ek, anlam olarak -ımsı, -imsi şeklinde Türkçeleşmektedir.

Aşağıda verilen renklere ve onlarla ilgili kurulan cümle örneklerine göz atabilirsiniz.

  • Reddish: Kırmızımsı
  • Bluish: Mavimsi
  • Pinkish: Pembemsi
  • Yellowish: Sarımsı
  • Greenish: Yeşilimsi
  • Orangish: Turuncumsu

Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta şudur: Örneğin bir rengin turuncumsu olduğunu ifade ederken, orange’a gelen ish eki ‘e’ harfini düşürülmekte ve kelime ‘orangish’ şeklinde kullanılmaktadır. Bazen ise yeni bir harf getirilerek renk tarifi yapılabilir. Örneğin kırmızımsı demek istediğimizde ise, red + ish araya bir d harfi almakta ve kelime ‘reddish’ şeklinde yeni bir kelime oluşmaktadır.

  • Look at the reddish skies, the night is falling down.
    Kırmızımsı gökyüzüne bakın, gece yaklaşıyor.
  • He has got bluish eyes.
    O, mavimsi gözlere sahip.
  • The small skirt is pink.
    Kısa etek pembemsidir.
  • Here’s a yellowish rose.
    İşte sarımsı bir gül.
  • Is this pear greenish?
    Bu armut yeşilimsi mi?

2., 3., ve 4. Sınıflar için İngilizce Renkler

2.sınıf İngilizce renkler, genellikle ana veya çok kullanılan renklerin ilk etapta verildiği İngilizce konusudur. Bu renkler: black(siyah), white (beyaz), red(kırmızı), yellow(sarı), blue(mavi), green(yeşil), purple(mor), pink(pembe), orange(turuncu), brown(kahverengi) dir. Bu renklerin dışında kalan renkler de yukarıda tablo olarak size verilmiştir.

Aşağıdaki İngilizce renkler testini çözerek konuyu daha iyi pekiştirebilirsiniz.

1- What is the colour of Moon?

a) Red b) White c) Pink d) Green

2- At night, the sky is in what colour?

a) Green b) Blue c) Black d) Pink

3- What colour starts with “Y”?

a) Yellow b) Pink c) Green  d) Blue

4- Penguins are white and ______.

a) Pink b) Red c) Violet d) Black

5- The wood is _______.

a) Purple b) Brown c) Pink d) White

6- When you mix white with red you get _______.

a) Pink b) Red c) White d) Black

7- Oranges are _______.

a) Red b) Yellow c) Black d) Orange

8- When you mix blue with red you get _______.

a) Blue b) Purple c) Red d) Pink

9 -What colour starts with “R”?

a) Pink b) Blue c) Red d) Black

10- What is the colour of Grass?

a) Black b) Green c) White d) Red

11- The winner of an Olympic event gets a _______ medal.

a) Silver b) Blue c) Gold d) Pink

12- What is the colour of sky in day time?

a) Black b) Grey c) Green d) Blue

13- How many Colors in the rainbow?

a) 5 b) 7 c) 3 d) 4

CEVAP ANAHTARI

1-b 2-c 3-a 4-d 5-b 6-a 7-d 8-b 9-c 10-b 11-c 12-d 13-b

Konuyu tamamladın, şimdi kelime öğrenmeye ne dersin?

İnter İngilizce: Kullandığı özel yöntemle kolayca kelime öğretiyor.

Ücretsiz İndirip Deneyin !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×
İnter İngilizce Learn English Words

View